Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 JULI 2005

Aantal tolkuren voor doven en slechthorende personen wordt verhoogd

In het kader van de dienstverlening aan doven en slechthorende personen geeft het Vlaams Fonds een financiële tussenkomst voor de inschakeling van doventolken: gebarentolken en schrijftolken. Het jaarlijks beschikbare urenbudget voor deze service was vastgelegd op 7.500 uren/jaar.

Deze vorm van bijstand helpt mensen met een auditieve handicap bij het voeren van gesprekken en onderhandelingen met 'horende derden' in 'gemeenschapsaangelegenheden'. Voorbeelden: een bezoek aan de notaris, een consultatie bij een dokter- specialist, deelname aan een zitting voor de rechtbank, etc. Maar ook: deelname aan een congres, bijwonen van een toneelvoorstelling, etc.

Eind november 2004 was de limiet van de jaarlijks beschikbare tolkuren al bereikt. Uit de samenspraak met de betrokkenen trok minister VERVOTTE de conclusie dat dit stijgende verbruik van tolkuren structureel van aard was. Daarom heeft ze besloten het jaarlijkse urenbudget op te trekken met 500 uren.

Het aangepaste besluit moet toelaten dat er in 2005 een voldoende dienstverlening gerealiseerd kan worden ten overstaan van personen met een auditieve handicap. Het uitbreiden van het aantal uren zorgt ervoor dat voldoende tolkuren beschikbaar zijn voor doven en slechthorende personen in Vlaanderen.

persinfo : Kris Danckaert, woordvoerdster van minister Vervotte - tel. 0499593973
e-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be