Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 JULI 2005

Actie Openbaar Vervoer voor Vlaamse studenten in Brussel

Ook in het academiejaar 2005-2006 zullen Vlaamse studenten in Brussel gebruik kunnen maken van de formule van Zeer Goedkoop Openbaar Vervoer. Vlaams minister Bert ANCIAUX trekt hiervoor de nodige financiële middelen uit. Hij zorgt er eveneens voor dat het systeem op verschillende punten verbeterd en gerationaliseerd wordt.

Op de Brusselbegroting van de Vlaamse Gemeenschap wordt
1.063.200 euro vrijgemaakt om ook voor het volgende academiejaar het openbaar vervoer voor Vlaamse studenten in Brussel extra aantrekkelijk te maken. Deze maatregel moet de Vlaamse studenten nauwer betrekken bij het sociaal-cultureel leven van onze hoofdstad. Dit biedt hen de mogelijkheid om de stad in al zijn diversiteit beter te leren kennen. Bovendien mag men van mobielere studenten ook meer voeling met het grootstedelijke gebeuren verwachten.
Uit de gebruikersenquête van het afgelopen jaar blijkt inderdaad dat de studenten hun abonnement hoe langer hoe meer gebruiken om naar alle kanten van Brussel te reizen, om Brussel te verkennen, voor culturele uitstapjes, .

Verwacht wordt dat deze actie ook abituriënten zal overtuigen om, voor hun verdere studies, voor Brussel te kiezen. Voor studenten is de stad waar ze hoger onderwijs volgen vaak de eerste stad waar ze intensief kennis mee maken, waar ze zich maatschappelijk engageren en waar ze na hun studies blijven 'plakken'. Elke inspanning om studenten enthousiast te maken voor Brussel als studentenstad, zorgt er mee voor dat ook aan het Brussel van morgen wordt gebouwd.

De vzw 'Quartier Latin - Student in Brussel' wordt gemandateerd om ook dit jaar de intermediaire rol te vervullen tussen de studenten en de Vlaamse Gemeenschap.

Het concept van het Zeer Goedkope Openbaar Vervoer voor Vlaamse Studenten in Brussel wordt in het komende academiejaar op verschillende punten verbeterd en gerationaliseerd.
° Vanaf nu betalen studenten van Nederlandstalige hogescholen en universiteiten enkel het remgeld van 25 euro en krijgen ze dadelijk hun abonnement in handen. Ze moeten niet langer zelf een abonnement aankopen en vervolgens een aanvraag tot terugbetaling indienen. Voor de student is het systeem dus een stuk makkelijker gemaakt.
° Een tweede nieuwigheid is dat de MIVB in de kantoren van Quartier Latin, een commercieel centrum opent in de periode van de aanvang van het academiejaar; tussen 15 augustus en 1 november 2005. Omdat dit loket er enkel zal zijn met het oog op deze actie, worden wachtrijen - te wijten aan het begin van het schooljaar - vermeden. Een ander groot voordeel hieraan is dat studenten op een heel concrete wijze kennismaken met de organisatie van Quartier Latin.
° Door een MIVB-kantoor ter plekke te huisvesten, spelen Quartier Latin en de Vlaamse Gemeenschap ook een voortrekkersrol in de promotie van het openbaar vervoer ten aanzien van de verschillende bedrijven en overheidsdiensten in Brussel. Het is de bedoeling dat het voorbeeld nagevolgd wordt en dat ook andere grote instellingen en organisaties, via een specifiek tijdelijk loket in de eigen gebouwen, hun personeel motiveren om met het openbaar vervoer te komen werken. Er wordt verwacht dat er, in vergelijking met het academiejaar 2004-2005, heel wat meer abonnementen uitgereikt worden. Toen werden er 5.162 abonnementen gesubsidieerd. Mede door de verdere optimalisatie van het systeem is het dit jaar mogelijk om 7.000 abonnementen aan het 'remgeld' van 25 euro aan te bieden. Bovendien werd met de MIVB een afspraak gemaakt over abonnementen die nog worden aangevraagd wanneer het contingent van 7.000 (dus gesubsidieerde) exemplaren is uitgeput. De MIVB hanteert in dat geval een verregaande kortingsprijs van 160 euro in de plaats van de normale 200 euro. Ook de MIVB vaart er goed bij. Het gratis abonnement laat jongeren kennismaken met het Brusselse openbaar vervoer. Dat levert de vervoermaatschappij dus vele nieuwe klanten op, die wellicht ook op termijn het openbaar vervoer zullen gebruiken. Enkele jaren geleden werd het aantal Vlaamse hogeschool- en universiteitsstudenten met een MIVB-abonnement geschat op slechts 2.000. De evolutie toont aan dat de huidige beleidsmaatregel zijn doel niet mist.
De Actie rond het openbaar vervoer in Brussel is één van de belangrijke instrumenten in het globale beleid dat de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelt voor de studenten in Brussel. Het Vlaamse beleid werkt hiervoor nauw samen met de Vlaams-Brusselse onderwijsinstellingen. Deze samenwerking wordt gekristalliseerd in vzw 'Quartier Latin - Student in Brussel', een organisatie die nominatim staat ingeschreven in de Brusselbegroting van de Vlaamse Gemeenschap. Quartier Latin is een uitzonderlijk belangrijk instrument én partner voor het uitvoeren en het mee uittekenen van het Vlaamse beleid in Brussel.
Quartier Latin, het unieke samenwerkingsverband van de Vlaamse hogescholen en universiteiten van Brussel, gaat in september 2005 zijn zevende werkingsjaar in. Haar opdracht is het promoten van de Brusselse vijfhoek als studentenwijk. Zij doet dit door het verhogen van het private kamerbestand en door de bouw van nieuwe of de renovatie van al bestaande panden tot studentenkamers. Andere instrumenten in dit verband zijn het toekennen van een kwaliteitslabel aan studentenkamers en het aanbieden van standaardhuurovereenkomsten aan huisbazen. Naast het huisvestingsgegeven zorgt Quartier Latin voor een algemene imagoverbetering van Brussel. Dit gebeurt door het verzorgen van algemene en specifieke publicaties en brochures en door het organiseren van studentenevenementen. Belangrijk bij dat laatste is dat andere actoren van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel hier zeer nauw bij betrokken worden.
Verder bouwt Quartier Latin ook, in samenspraak met de Vlaamse Gemeenschap, aan een uitstromingsbeleid. Het enthousiasmeert afgestudeerden om in Brussel aan de slag te gaan in sectoren waar er een tekort is aan gekwalificeerd Nederlandstalig personeel.

Info:
Yves Loomans, stafmedewerker vzw Quartier Latin - Tel. 02 211 05 40 - yloomans@qlb.irisnet.be

Paul Corthouts; Adjunct-kabinetschef Brussel van Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel - Tel. 02 552 69 00 - paul.corthouts@vlaanderen.be

"Actie Openbaar Vervoer voor Vlaamse studenten in Brussel"

PRAKTISCHE VOORWAARDEN EN MODALITEITEN


- De student is ingeschreven aan één van de partnerinstellingen van Quartier Latin voor het academiejaar 2004-2005: de Erasmushogeschool Brussel, de Europese Hogeschool Brussel, de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst, de Katholieke Universiteit Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.


- De student volgt een basisopleiding (dus geen postuniversitaire of posthogeschoolopleidingen, geen vrije studenten, .)


- De student is jonger dan 25 jaar op de dag van de aflevering van het abonnement. Op deze beperking werd een uitzondering gemaakt voor de studenten die de basisopleiding arts volgen (max. 27 jaar).


- Het schoolabonnement geldt enkel op het MIVB-net


- De student koopt het abonnement aan in een uniek handelsagentschap van de MIVB, gelegen in de kantoren van de vzw Quartier Latin - Student in Brussel, Van Orleystraat 12, 1000 Brussel. Hij betaalt slechts het remgeld (25 euro) en beschikt onmiddellijk over een jaarabonnement. Aangezien dit loket enkel wordt geopend met het oog op deze actie, worden de wachtrijen - te wijten aan het begin van het schooljaar - vermeden.


- De aankoop van het abonnement dient te geschieden tussen 15 augustus en 1 november 2005.

persinfo : Lot Wildemeersch, woordvoerster van minister Anciaux - tel. 02 552 69 00
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be