Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 JULI 2005

Vlaams-Europees Verbindingsagentschap

De Vlaamse regering schaarde zich vandaag achter de idee om een Vlaams-Europees Verbindingsagentschap op te richten. Het initiatief komt van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS en moet leiden tot een meer nadrukkelijke Vlaamse aanwezigheid op het Europese beslissingsniveau en een betere Vlaamse
belangenbehartiging. Het agentschap krijgt ook als taak de Vlaamse bedrijven en het middenveld zo goed mogelijk te informeren over Europese dossiers en
financieringsmogelijkheden.

Gewezen Vlaams minister-president Luc Van den Brande wordt gevraagd om het concept verder uit te diepen en de effectieve oprichting voor te bereiden. Bedoeling is via een publiek-private alliantie het brede sociaal- economische, sociaal-culturele en wetenschappelijke veld zo sterk mogelijk te betrekken.

"Voor deelstaten zoals Vlaanderen is het steeds belangrijker om deel te nemen aan de ontwikkeling en de uitvoering van het Europese beleid," aldus de minister. "Via de bestaande inspraakstructuren dringt de Vlaamse stem vaak nog niet genoeg door op het Europese forum. Ook moet het agentschap de kloof die momenteel bestaat tussen enerzijds burgers en ondernemers en anderzijds Europa, helpen overbruggen: je zult er terecht kunnen voor alle mogelijke vragen over de EU en de Vlaamse standpunten. Er zullen ook debatten, vormingssessies, conferenties enz. worden opgezet om de Vlaming wat meer Europa-bewust te maken. De opdracht is dus tweeledig: Vlaanderen dichter bij Europa brengen en Europa dichter bij de Vlamingen."

Vlaanderen staat trouwens niet alleen om te beseffen dat een permanente vertegenwoordiging in Brussel belangrijk is. Na Washington is Brussel het grootste mondiale centrum voor belangenverdediging. Meer dan 10.000 lobbyisten, 700 professionele associaties, 400 belangengroepen, 150 consultants, 150 bedrijven gespecialiseerd in Europees recht, 30 kamers van koophandel en 1.000 geaccrediteerde journalisten vonden al hun weg naar de Europese hoofdstad. Meer dan 220 regio's en deelstaten hebben een vaste vertegenwoordiging in Brussel.

Met de verdere Europese integratie en zowel de huidige als de toekomstige uitbreidingen van de EU, heeft Vlaanderen er alle belang bij mee te spelen in de Europese besluitvorming. Een verbindingsagentschap maakt tevens een betere samenwerking met de vertegenwoordigers van de andere lidstaten en regio's mogelijk.

De oprichting van dit Vlaams-Europees
Verbindingsagentschap kadert in de inspanningen van minister Bourgeois om de Vlaamse overheid, het Vlaams Parlement en het Vlaamse middenveld proactiever te betrekken bij het Europese beleid. Zo bezorgt hij zijn collega-ministers en het Vlaams Parlement zesmaandelijks de 'Vlaamse vinger aan de Europese pols', een overzicht van de voor Vlaanderen belangrijkste EU-dossiers voor de komende periode.

De buitenlandminister trekt in 2005 75.000 euro uit voor de oprichting van het Verbindingsagentschap. Wat betreft de verdere financiering staat al vast dat het agentschap in 2006 250.000 euro zal toegewezen krijgen.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 08
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be