Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 JULI 2005

Digitaal Actieplan Vlaanderen

Op initiatief van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse Regering vandaag het Digitaal Actieplan Vlaanderen goed. Met dit actieplan wil de Vlaamse overheid enerzijds Vlaanderen verder uitbouwen als vooruitstrevende informatiemaatschappij en anderzijds de digitale kloof in Vlaanderen overbruggen. Zeven krachtlijnen in het Digitaal Actieplan vatten de prioriteiten van de Vlaamse Regering samen.


1. Vlaamse vertaling i2010 actieplan

Met het i2010 actieplan wil de Europese Commissie het Lissabonproces een nieuw elan geven. Dit plan moet ervoor zorgen dat de technologische en economische groei van de ICT-sector ten volle wordt benut om meer welvaart, jobs en groei te creëren. Elke lidstaat wordt gevraagd in een eigen zogenaamd hervormingsprogramma de prioriteiten hieromtrent vast te leggen. De Vlaamse overheid neemt deze uitdaging alvast aan en zal een eigen bijdrage klaarstomen.


2. Innovatie als hefboom voor ICT, met bijzondere aandacht voor KMO's

De Vlaamse overheid wil de ICT-sector, als sleutelsector voor de gehele economie, alle kansen geven om zich verder op een gezonde en snelle manier te ontwikkelen. Dat wil zeggen verder investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ook zal het gebruik van ICT door KMO's gestimuleerd worden.


3. Verdere digitalisering informatiekanalen, inhoud en diensten

Ondanks de hoge bekabeling van Vlaanderen, zet nog niet elke Vlaming de stap naar de computer en internet. De Vlaamse Regering wil daarom de televisie als toegevoegd breedbandplatform aanbieden. In het verleden werd al geïnvesteerd in een platform rond interactieve digitale televisie (IDTV). In 2010 zullen de Vlaamse televisieomroepen nog hoofdzakelijk digitaal uitzenden. Uiterlijk tegen 2012 worden alle analoge tv-uitzendingen via de ether stopgezet (de 'digitale switchover'). Om het gebruik van breedband- en informatietechnologie te stimuleren, wil de Vlaamse Regering bovendien het opbod aan kwaliteitsvolle inhoud en dienstverlening stimuleren.


4. E-vaardigheden als hefboom voor werkgelegenheid en brug over de digitale kloof

Omdat een basiskennis ICT noodzakelijk is om deel te nemen aan alle aspecten van de kennismaatschappij, is het de opdracht van de overheid zoveel mogelijk mensen deze vaardigheden bij te brengen. ICT verdient dus een belangrijke plaats in het onderwijs, zowel het leerplicht- als in het hoger- en volwassenenonderwijs. Speciale aandacht gaat naar de werkzoekenden, waarvoor bij de VDAB nu al het programma 'aangename kennismaking met de computer' bestaat.


5. Een betere overheidsdienstverlening door ICT (e- government)

De Vlaamse overheid wil e-governement gebruiken als hefboom om de totale dienstverlening voor de burger te verbeteren. Dat houdt onder andere een goede informatie- uitwisseling tussen verschillende niveaus in zodat gegevens slechts éénmalig moeten worden opgevraagd. De Vlaamse Infolijn vervult al een belangrijke rol in het Vlaamse e-government als uniek multikanaal aanspreekpunt voor de burger.


6. Digitale toepassingen ter verbetering van de levenskwaliteit.

Digitalisering maakt het leven vaak gemakkelijker: dienstverlening wordt onafhankelijk van tijd en plaats. Denk maar aan e-leren, e-werken, e-gezondheidszorg, . Het model van de Cultuurdatabank kan voor andere beleidsdomeinen als voorbeeld dienen voor de digitale toegang tot informatie.


7. Een geïntegreerd beleid inzake digitalisering

Diverse overheden hebben een verantwoordelijkheid in de uitbouw van de digitale samenleving. De Vlaamse overheid is van mening dat er een zo goed mogelijke afstemming moet zijn tussen de bevoegde overheden, maar wijst er wel op dat ze volwaardig bevoegd is voor een eigen invulling van haar 'digitaal' beleid.

Met dit Vlaams Digitaal Actieplan neemt minister Bourgeois alvast zijn verantwoordelijkheid op. Hij roept zijn collega-ministers op om de krachtlijnen concreet gestalte te geven binnen hun beleidsdomeinen en bepleit een nauwe samenwerking met de lokale besturen om hun dienstverlening, die het dichtst bij de burger staat, digitaal te ontsluiten.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 08
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be