Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 JULI 2005

Vlaamse steun voor de schrijvende pers

Op voorstel van Vlaams minister van Media Geert BOURGEOIS, lanceert de Vlaamse Regering de projectoproep voor steun aan de schrijvende pers. In de oproep 2005 ligt de klemtoon op het behoud van kennis en ervaring in het journalistenkorps en het verhogen van het lezersbereik door de inschakeling van nieuwe (digitale) kanalen. In totaal stelt de mediaminister hiervoor 900.000 euro ter beschikking.

Via een protocol, afgesloten met de vertegenwoordigers van de schrijvende perssector, wil de Vlaamse Regering bijdragen tot de vrijwaring van een pluriforme, onafhankelijke en performante Vlaamse opiniepers. In 1998 sloot de Vlaamse Regering voor het eerst een dergelijk protocol voor een periode van 3 jaar, stilzwijgend verlengd tot 2002. Hiermee werd definitief afgestapt van de klassieke, rechtstreekse subsidiëring door de federale regering. Vlaanderen koos voor een projectmatige ondersteuning op basis van een concrete beleidsvisie.

Het nieuwe protocol werd op 20 mei van dit jaar door de Vlaamse Regering goedgekeurd en wordt weldra ondertekend door de vertegenwoordigers van de uitgevers van Vlaamse kranten en tijdschriften. Deze overeenkomst geldt opnieuw voor 3 jaar en kan ten hoogste 2 keer stilzwijgend verlengd worden met een jaar. Jaarlijks wordt een oproep gelanceerd met telkens specifieke klemtonen.

De oproep 2005 beklemtoont enerzijds de uitbouw van kwaliteitsvolle journalistenkorpsen dankzij het zorgvuldig bewaren en valoriseren van de aanwezige kennis en ervaring. Anderzijds maken ook projecten die erop gericht zijn het lezersbereik te verhogen door bijkomende kanalen in te schakelen en specifieke doelgroepen aan te spreken, kans op subsidiëring.

In de nieuwe oproep werden een aantal criteria om voorstellen te mogen indienen, versoepeld zodat meer bedrijven uit de schrijvende perssector in aanmerking komen voor steun. Ten eerste werd de verplichting om minstens 10 publicaties per jaar te hebben, geschrapt. Hierdoor kunnen nu ook bijvoorbeeld 2-maandelijkse periodieken projectvoorstellen indienen. Ten tweede werd in de voorwaarde om ten minste 3 beroepsjournalisten voltijds in dienst te hebben, de bepaling 'voltijds' weggelaten.

De uitgevers kunnen tot 15 september 2005 projectvoorstellen indienen. In oktober wordt de evaluatieprocedure afgerond, in de maand november valt de definitieve beslissing over de toekenning van de subsidies. De beoordeling van de ingediende projecten gebeurt door de administratie Media, hierbij geadviseerd door drie onafhankelijke experts.
De oproep is ondertussen op de website beschikbaar op het adres:
http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/media/

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 08
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be