Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 22 JULI 2005

Stappenplan invoering energieprestatiecertificaat voor gebouwen goedgekeurd

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag het stappenplan voor de invoering van het energieprestatiecertificaat voor gebouwen goedgekeurd, waardoor dit in Vlaanderen gefaseerd gebeurt in de periode 2006-2009. Het energieprestatiecertificaat bevat enerzijds een energielabel dat informeert over de energetische kwaliteit van het gebouw. Anderzijds worden ook energiebesparende maatregelen opgesomd die zich op korte termijn terugverdienen.

In de strijd tegen de klimaatverandering is het efficiënter omgaan met ons energieverbruik de meest aangewezen manier om het stijgende energiegebruik een halt toe te roepen. Niet alleen de industrie maar ook de overheid en de gezinnen moeten worden aangemoedigd om rationeel om te springen met energie.

Vooral in gebouwen kunnen nog belangrijke energie- besparingen gerealiseerd worden door een betere isolatie, hoogrenderende verwarmingsinstallaties en een goede beglazing.

Het energieprestatiecertificaat legt geen eisen op aan het gebouw, maar informeert de eigenaars en de gebruiker van het gebouw over de energetische kwaliteit van het gebouw door middel van een energielabel. Naast een energielabel bevat het energieprestatiecertificaat ook een opsomming van de energiebesparende maatregelen die zich op korte termijn terugverdienen.

Bij de verkoop en de verhuur van een gebouw stelt de eigenaar een energieprestatiecertificaat ter beschikking. Hierdoor kunnen de potentiële kopers en/of huurders de te koop of te huur aangeboden gebouwen op basis van hun energetische kwaliteiten vergelijken. Een gebouw met een 'goed' energielabel heeft immers een lager energie- verbruik en dus een lagere jaarlijkse energiefactuur. Zeker met de huidige hoge energieprijzen biedt het energielabel nuttige informatie aan een huurder of koper. In het kader van hun voorbeeldfunctie dienen ook publieke gebouwen (overheidsgebouwen, ziekenhuizen.) over een energieprestatiecertificaat te beschikken. Het wordt op een voor het publiek zichtbare plaats uitgehangen.

Het energieprestatiecertificaat, dat vanaf 2006 verplicht is, moet worden opgemaakt door een gekwalificeerde of erkende energiedeskundige. Een onderzoek dat de minister van Energie heeft laten uitvoeren, heeft echter uitgewezen dat het voor Vlaanderen niet haalbaar is om tegen 2006 over voldoende erkende energiedeskundigen te beschikken. De Vlaamse Regering heeft daarom beslist een beroep te doen op de in de richtlijn voorziene uitstelperiode. De bijkomende drie jaar biedt de mogelijkheid om het energiecertificaat in Vlaanderen gefaseerd in te voeren.

Het door de Vlaamse Regering uitgewerkte stappenplan ziet er als volgt uit:

- 1 januari 2006: invoeren van het energieprestatie- certificaat voor nieuwe gebouwen, gelijktijdig met de invoering van de nieuwe Vlaamse energieprestatie- regelgeving, zodat de bijkomende administratieve vereisten tot een minimum worden beperkt;
- 2008: invoeren van een energieprestatiecertificaat voor gebouwen voor publieke dienstverlening en bij verkoop van woongebouwen;

- 2009: invoeren van een energieprestatiecertificaat bij verkoop van niet-woongebouwen en bij verhuur van woon- en niet-woongebouwen.

"Het energieprestatiecertificaat biedt de mogelijkheid om op termijn financiële voordelen zoals een verlaging van de onroerende voorheffing of subsidies voor investeringen in hernieuwbare energietoepassingen (zonnepanelen, zonneboilers, warmtepomp, .) aan de energetische kwaliteit van gebouwen te koppelen", benadrukt de minister.
Het voorstel om vanaf 1 januari 2006 een energie- prestatiecertificaat in te voeren voor nieuwe gebouwen wordt nu voorgelegd aan de verschillende adviesinstanties (SERV, MiNa-Raad, Raad van State). Minister Peeters verwacht de definitieve goedkeuring in de loop van de maand november van dit jaar.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be