Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrijdag 22 juli 2005

Kilometers leukoplast, liters jodium en duizenden wattenstaafjes

Overzicht hulpverlening Nederlandse Rode Kruis tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Het Rode Kruis verleende tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 407 keer EHBO, heeft 501 ijsbehandelingen gegeven en 805 wandelaars bijgestaan met fysiotherapie. 701 mensen brachten een bezoek aan artsen en verpleegkundigen van het Rode Kruis.

Twee mensen zijn na onderzoek doorverwezen naar het ziekenhuis en bij drie mensen is voor de zekerheid een hartfilmpje gemaakt. Op de eerste dag van de Vierdaagse zijn de artsen van het Rode Kruis vooral druk geweest met mensen die flauw vielen, op de andere dagen waren vooral ijsbehandelingen en fysiotherapie populair. Een persoon kampte met lichte onderkoelingsverschijnselen. Over het algemeen is de hulpverlening rustig verlopen. In tegenstelling tot vorige jaren waren er weinig grote piekmomenten in de hulpverlening. Dit is vooral te danken aan het gunstige wandelweer.

3455 mensen brachten een bezoek aan het Rode Kruis om de blaren te laten verzorgen.

De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben hierbij 30, 5 liter jodium, 25.200 gaasjes, en 30,5 kilometer leukoplast gebruikt. Ook zijn er ongeveer 24.000 blarenprikkers en wattenstaafjes doorheen gegaan.

Het Nederlandse Rode Kruis verzorgt als vanouds de eerste hulp tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Ruim 375 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis hebben zich dagelijks ingezet om de wandelaars bij te staan. Op start en finishlocatie heeft Het Rode Kruis gedurende de vier dagen een centrale hulpverleningstent ingericht. Langs het parcours zijn elke dag 4 hulpposten gestationeerd. Verder zijn er drie hulpambulances bemand door vrijwilligers (verpleegkundigen) van het Nederlandse Rode Kruis actief geweest op de routes .Twee bezemwagens 'veegden' de route op zoek naar deelnemers die de tocht niet konden uitlopen.

Het Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis doet meer dan blarenprikken tijdens de Vierdaagse. In Nederland biedt de organisatie sociale hulp en is al jaren actief om eenzaamheid te bestrijden. Ruim 18.000 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen 55.000 vereenzaamden en chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde ´vriendendiensten´, zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo´n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels.

Bij evenementen en in rampsituaties biedt het Rode Kruis medische assistentie. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 34.000 vrijwilligers. Het werk in binnen- en buitenland is mogelijk dankzij de giften van particulieren, bedrijven en instellingen. In Nederland telt het Rode Kruis 675.000 leden en donateurs en 285.000 sympathisanten.