Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Polderweggebied

Polderweggebied

Polderweggebied: forse maatregelen
om overlast voor bewoners te beperken

Op aandringen van portefeuillehouder Germaine Princen van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer worden extra maatregelen getroffen om de overlast door saneringswerkzaamheden in het Polderweggebied zoveel mogelijk te beperken. Op donderdag 21 juli hebben bewoners van Tuinwijck een petitie aangeboden vanwege gezondheidsklachten door de sanering en hebben om actie gevraagd. De dienst Milieu en Bouwtoezicht, verantwoordelijk voor de controle op de sanering, heeft de uitvoerder, Projectbureau Bodem, de voorgestelde extra maatregelen opgelegd.

De maatregelen die nu genomen worden om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken zijn:

1. In de tweede fase van de sanering starten de werkzaamheden in verontreinigde grond niet eerder dan 1 oktober 2005 en gaan niet door in de zomermaanden. In de koude maanden van het jaar is de geurhinder veel minder dan in de zomermaanden.
2. Voor de afronding van de eerste fase moeten twee open putten aan de Polderweg nog twee à drie weken worden afgegraven. Als extra maatregel wordt per dag gekeken hoe de wind staat. Als de wind richting Tuinwijck staat wordt het werk meteen stilgelegd. Desondanks kan er nog enige geurhinder zijn. Het zou echter een gevaarlijke situatie opleveren om in de zomervakantie deze diepe putten open te laten. Na de afgravingen worden de putten dichtgemaakt.

In september 2005 vindt nog nader overleg plaats met bewoners over de stand van zaken.

Geurhinder

Tuinwijck ligt direct tegen het werkterrein in het Polderweggebied. De bodem in het gebied is ernstig verontreinigd en wordt daarom gesaneerd. Tijdens de sanering in het Polderweggebied kan er geurhinder ontstaan. Het is een zure, teerachtige geur. Deze soms sterke en voordurende geurhinder kan fysieke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid en keelpijn. Als de geurhinder weg is verdwijnen de klachten en deze laten geen blijvende schade achter voor de gezondheid. De Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) controleert in het Polderweggebied de veiligheid van de gezondheid tijdens de werkzaamheden. Daarnaast controleert de dienst Milieu en Bouwtoezicht bijna dagelijks de uitvoering van de werkzaamheden in het Polderweggebied.

Metingen op eventuele schadelijke stoffen

Door de verontreiniging in de bodem van het Polderweggebied is het mogelijk dat er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Er wordt echter 24 uur per dag gemeten op eventuele uitstoot van deze stoffen. De regels voor wat toelaatbaar is zijn zeer streng. De meetnormen zijn afgeleid van de maximale concentraties, waar bij levenslange blootstelling geen schade optreedt aan de gezondheid van mensen. Dat geldt ook voor de meest kwetsbare groepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden. Tot nog toe zijn er alleen schadelijke stoffen gemeten in hoeveelheden die ver onder de uiterste grens liggen. Voor meetresultaten kunt u terecht op de website van de GGD: www.ggd.amsterdam.nl, via Milieu/Medische milieukunde/Oostergasfabriek.

Bodemsanering noodzakelijk

Bodemonderzoeken hebben aangetoond dat de bodem in het Polderweggebied sterk verontreinigd is. Een groot aantal stoffen, zoals benzeen, naftaleen en cyanide, is een erfenis van de voormalige Oostergasfabriek. Een ander deel (vooral minerale olie) is terug te voeren op bedrijven die later op het terrein zijn gekomen. Niet alleen de grond, maar ook het grondwater is verontreinigd. De verontreiniging beweegt zich via het grondwater in zuidelijke richting en vormt een mogelijke bedreiging voor Watergraafsmeer, omdat het verontreinigde grondwater daar weer omhoog kan komen. De bodemsanering is noodzakelijk om verdere verspreiding van verontreiniging te voorkomen en om het Polderweggebied te kunnen ontwikkelen.

Het is onvermijdelijk dat de sanering en de herontwikkeling van het Polderweggebied overlast veroorzaken voor de directe omgeving. De projectbureaus Polderweggebied en Bodem doen hun uiterste best om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Het uiteindelijke doel is om van het nu braakliggende terrein een karakteristiek centrum te maken voor stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, waarin gewoond, gewerkt, gewinkeld en gerecreëerd kan worden.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 22 juli 2005