Botulisme in Culemborg (22-07-2005)

In Culemborg is botulisme vastgesteld bij een dode eend die is gevonden in een waterpartij aan de Parklaan/Ter Weijdelaan. Het waterschap adviseert om kinderen en honden niet in die waterpartij te laten spelen. Ook het vissen ter plaatse wordt afgeraden. Meldingen van dode watervogels en dode vissen kunnen dag en nacht bij de gemeente Culemborg worden gemeld via 0345-477959.

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk is voor waterdieren. Er bestaan meerdere types botulisme. Een daarvan is ook gevaarlijk voor mensen. Momenteel wordt nog uitgezocht welk type botulisme het betreft in Culemborg.

Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Daarom moeten ze zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, maar bel de gemeente. Raak de kadavers niet aan, en begraaf ze ook niet. Medewerkers van de gemeente zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels. Door het warme weer kan botulisme ook op andere plaatsen voorkomen. Voor deze meldingen kunt u het waterschap 24 uur per dag bellen (0344 - 64 90 90).

Tot slot, is het beter om watervogels niet te voeren. Vooral in ondiep en stilstaand water (vijvers) wordt het slib op de bodem dan opgewoeld. En daarin bevindt zich juist de giftige botulismebacterie, waardoor botulisme zich kan verspreiden.