Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Stichting Thuishulp Postbus 90801 t.a.v. de heer J. Visser 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 2429 Telefoon (070) 333 44 44 1000 CK Amsterdam Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Uw Brief 19 mei, 4 juli, Onderwerp RSP CPB raming en afbouwregeling 12 juli `05 Ons kenmerk AM/SAM/05/51261 Datum 22 juli 2005

Geachte heer Visser,

Hierbij beantwoord ik uw brieven van 19 mei, 4 juli en 12 juli jl. In uw brief van 19 mei jl. gaat u in op het naar uw mening niet juist inlichten van het CPB door het ministerie van SZW, als gevolg waarvan bepaalde uitvoeringsaspecten niet betrokken zijn in de notitie Beleidsvarianten Huishoudelijke Dienstverlening. In reactie hierop deel ik u het volgende mee. Van de heer Kooiman van het CPB heb ik begrepen dat uw opmerking over de onjuistheid van de CPB-conclusies ten aanzien van de RSP (vanwege de in uw ogen onvolledige informatieverstrekking aan het CPB) geheel voor uw rekening is. Over de overige in deze brief aangehaalde onderwerpen deel ik uw mening niet en is in het verleden meermalen uitvoerig correspondentie met u gevoerd. In verband hiermee zie ik er van af nogmaals op deze punten in te gaan. Hierbij speelt ook een rol dat het ministerie van SZW bij uw voormalige bedrijf nog aanzienlijke vorderingen aan niet verantwoorde en dus onrechtmatig bestede RSP-subsidie heeft uitstaan.

In antwoord op uw brief van 4 juli jl. bericht ik u het volgende. Tijdens het Algemeen Overleg van 29 juni jl. heb ik de Tweede Kamer toegezegd dat de RSP zal blijven voortbestaan totdat er in overleg met de Tweede Kamer een alternatief is gevonden voor het stimuleren van de markt voor persoonlijke dienstverlening, of de conclusie is getrokken dat er geen alternatief voorhanden is. Ik heb de Regeling schoonmaakdiensten particulieren 2005 op 5 juli jl. gepubliceerd; afschrift van deze regeling treft u als bijlage aan. De nieuwe RSP-regelgeving blijft het mogelijk maken dat het bestaande volume aan participerende bedrijven én werknemers voor de volle 100 procent in stand gehouden wordt, in afwachting van verdere besluitvorming over de toekomst van de RSP. U bent er via de OSB eveneens over geïnformeerd dat de bewuste bedrijven later dit jaar zullen kunnen kiezen tussen de verlengde RSP binnen het huidige budget, of de met de OSB overeengekomen afbouwregeling waarin reïntegratie-inspanningen voor de werknemers centraal staan. De afbouwregeling zal naar verwachting voor 1 oktober 2005 gepubliceerd zijn.

Ons kenmerk AM/SAM/05/51261
Datum

Naar aanleiding van uw brief van 12 juli jl. informeer ik u dat een advies over de keuze tot afbouwen of doorgaan met de RSP niet tot mijn verantwoordelijkheid behoort. Dit is uw eigen bedrijfsmatige beslissing. Tot slot deel ik u mee dat uw brieven over zaken waarop u al meerdere malen en uitvoerig antwoord van het ministerie van SZW heeft gehad niet meer beantwoord zullen worden.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
namens deze,
de directeur Arbeidsmarkt,

(A. Feringa)


---