Gemeente Harderwijk


Buurtpreventie groeit uit tot buurtgericht werken

De buurtpreventie in de Zeebuurt, Friesegracht en rond de Stationslaan staat voor de komende jaren stevig op de rails. Door de ingrijpende personeelsbezuinigingen op het stadhuis kwam de coördinatie van deze veiligheidsactiviteiten in de knel. De provincie heeft echter subsidie verstrekt, waardoor de draad weer kan worden opgepakt. De bewonerscontactpersonen zijn positief maar kritisch, hun verwachtingen zijn hoog gespannen. Wethouder Eijsenga, portefeuillehouder buurtgericht werken, sprak onlangs op de doorstartbijeenkomst zijn waardering uit voor de hoge opkomst. Met de gemeenteraad zijn afspraken gemaakt voor de komende jaren. Samen met de bewoners, woningcorporaties, politie en welzijnsinstellingen wil de gemeente de buurtpreventie uitbouwen tot buurtgericht werken, met in elke buurt een buurtteam en een bescheiden eigen budget.

Om misverstanden te voorkomen: buurtpreventie is geen zaak voor de gemeente of politie alleen. In tegendeel, de bedoeling is dat de buurtbewoners en eventuele andere buurtpartners samen met gemeente en politie maatregelen treffen om criminaliteit en overlast te voorkomen of terug te dringen. Het gaat naast meetbare verbetering (minder inbraken, overlast en vandalisme) ook om een beter gevoel van veiligheid. Weten dat anderen in de buurt een oogje in het zeil houden vergroot de veiligheidsbeleving.

Buurtbewoners zelf
Buurtgericht werken is geen doel op zich. Een belangrijk aspect is het vergroten van de betrokkenheid, medeverantwoordelijkheid en zeggenschap van bewoners bij hun eigen woon- en leefomgeving. In Harderwijk willen we met buurtgericht werken het dagelijks beheer verbeteren en door samenwerking tot een meerwaarde komen. Samenwerking verkleint de afstand tussen de instanties onderling (gemeente, woningbouwcorporaties, politie) en tussen deze partners en de buurtbewoners en -ondernemers. Gezamenlijk optrekken verbetert het sociale leefklimaat en de sociale veiligheid in de buurt, ook een belangrijke doelstelling bij buurtgericht werken.

Met het bredere buurtgerichte werken is al ervaring opgedaan in drie andere buurten: de Stromenwaard en de omgevingen van de PC Boutenslaan en de Goeman Borgesiuslaan.

Bij buurtgericht werken krijgt de samenwerking in de buurt gestalte via een `buurtteam'. Hierin zitten naast bewoners, politie (wijkagent) en gemeente (wijkbeheerder) ook de buurtbeheerder van de woningcorporatie en tijdens opbouwfase de buurtopbouwwerker van Park3. Het uiteindelijke doel is een zelfredzaam buurtteam met een van de bewoners bewoner als voorzitter. Op dit laatste, het zelfredzaam maken van het buurtteam, richt zich dan ook met name de rol van de buurtopbouwwerker.

Uitgangpunt bij het buurtgericht werken is: zelfstandig waar het kan, met ondersteuning waar het moet. Het buurtteam krijgt de beschikking over een beperkt eigen buurtbudget. Onder andere door in het najaar in de buurt zelf buurtbijeenkomsten te organiseren wil de gemeente peilen of er bij de bewoners voldoende draagvlak is om de buurtpreventie door te ontwikkelen naar buurtgericht werken.

Informatie over buurtpreventie en buurgericht werken bij de coördinator, tel 411336.