Gemeente Enschede

Ontwikkelingskader Horeca 2005-2015 vastgesteld

vrijdag 22-07-2005
Het ontwikkelingskader horeca 2005-2015 is vastgesteld. Het beschrijft op hoofdlijnen het toekomstige horecabeleid in de Gemeente Enschede, zorgt voor inbedding van de bestaande horeca, biedt gemeente én ondernemers een toetsingskader voor nieuwe horecaontwikkelingen en
-initiatieven en vormt de basis voor de uitwerking van bestemmingsplannen. In de nota is gekozen voor de versterking van de (binnen)stad als euregionaal uitgaanscentrum door gebieden aan te wijzen waar marktpartijen ruimte krijgen om een vernieuwend horeca-aanbod te introduceren. Het bestaande aanbod is wat eenzijdig: beperkte variëteit, relatief weinig zelfstandige winkelondersteunende voorzieningen, weinig horeca voor 30+ en cultuurbezoekers en naar verhouding weinig moderne, eigentijdse concepten. Ook is gekozen voor de bundeling van horecabedrijvigheid in een aantal clusters. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen:* Horecaconcentratiegebied. Hier krijgt met name de zwaardere horeca (kroegen, discotheken, danssalons e.d.) kansen zich verder te ontwikkelen. De concentratiegebieden beperken zich tot de binnenstad met de Oude Markt en directe omgeving en het (toekomstige) Muziekkwartier. * Horecaontwikkelingsgebied. In deze gebieden is een menging van horeca met winkel-, toerisme en cultuurfuncties gedacht. Dit is onder meer het geval in de Walstraat, Zuider-/Noorderhagen, Roombeek, Van Heekplein en Boekelo/Rutbeek e.o.* Horecaconsolidatiegebied. In deze gebieden wordt het huidige horeca-aanbod gehandhaafd maar kan de horeca niet verder uitbreiden.
* Sterlocaties. Dit zijn bijzondere plekken of panden, verspreid over de stad, waar de vestiging van bijzondere, vernieuwende horeca een optie is: Concordia Kunst en Cultuur, Schouwburg en delen van het buitengebied. Tot slot wordt voorgesteld de openingstijden in het horecaconcentratiegebied te verruimen naar 05.00 uur, in de overige binnenstad naar 02.00 uur en op recreatieboulevard Go Planet naar
04.00 uur. Dit wordt in het najaar verder uitgewerkt in een nieuw beleid sluitingstijden horecabedrijven.


---