Socialistische Partij

Van Bommel eist oplossingen van Verdonk

22-07-2005 * SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel was vanmiddag aanwezig bij een solidariteitsdemonstratie voor de tien hongerstakende asielzoekers in Ter Apel. Hij riep minister Verdonk op om de klachten over vertrekcentrum Ter Apel serieus te nemen en snel haar beleid te wijzigen.


De solidariteitsdemonstratie werd gehouden bij het ministerie van Justitie in Den Haag en was georganiseerd door
vluchtelingenorganisaties PRIME, ASKV/Steunpunt Vluchtelingen en LOS. Van Bommel: "Wij maken ons grote zorgen over wat er in Ter Apel gebeurt. Het is enorm triest dat het Nederlandse asielbeleid mensen zó tot wanhoop drijft dat ze grijpen naar het middel van een hongerstaking. Daarom vond ik het belangrijk om vandaag bij de demonstratie aanwezig te zijn. Niet om hun actie te steunen: een hongerstaking is volgens ons altijd een doodlopende weg. Minister Verdonk zal nooit onder druk van zo'n actie wie dan ook in Nederland laten blijven. Maar ik vind wél dat de minister goed moet luisteren naar de klachten over haar beleid. Als een minister niet wil optreden, dan moet ze aftreden. Wij snappen heel goed waarom deze mensen op zo'n dramatische manier aandacht vragen voor hun problemen."

Vooral mensen die wel terug willen gaan, maar niet terug blijken te kunnen, worden de dupe van het beleid van deze minister. Ze komen praktisch nooit in aanmerking voor een verblijfsvergunning op basis van het buiten schuld-criterium, terwijl dat wel zou moeten. Van Bommel: "Als iemand meewerkt aan terugkeer, maar aantoonbaar geen papieren kan krijgen, moet er een status worden verleend. Heel simpel. Het alternatief is dat je mensen de illegaliteit inschopt. Dat is voor ons onaanvaardbaar."

Van Bommels collega-Kamerlid Jan de Wit heeft naar aanleiding van de situatie in Ter Apel al eerder om een debat over het buiten-schuldbeleid gevraagd. Dat zal direct na het reces gehouden worden. Van Bommel: "Ik hoop dat de minister de verhalen over Ter Apel serieus neemt. Er zijn vanuit dat centrum al meer dan honderd mensen op straat terecht gekomen. Volgens mij hoeft de minister het debat met de Kamer niet af te wachten om daar wat aan te doen."