De Nederlandse Bank


Bericht voor pensioenfondsen en verzekeraars:

Eindmeting voorbereiding van implementatie Wet VPL

Nieuwsbericht
Datum22/07/2005
OrganisatieDNB
Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert DNB onderzoek uit naar de voorbereidingenter uitvoering van de Wet aanpassing fiscale behandeling vut/prepensioen en introductie levensloopregeling (VPL). Hiertoe worden drie metingen verricht. De eerste twee peilingen zijn afgerond. De derde en laatste meting vindt op korte termijn plaats en betreft de stand van zaken per 15 augustus 2005. De uiterste indiendatum voor de in de steekproef betrokken pensioenfondsen en verzekeraars is 17 augustus 2005. Vanwege het strakke tijdschema is een adequate en tijdige respons op de vragenlijst van groot belang. Ter herinnering heeft DNB onlangs een brief gestuurd (zie onderstaand document).

Divisie Statistiek en informatie

Afdeling Monetaire en toezichtstatistiek

Apeldoorn Postbus 929 7301 BD Apeldoorn

Datum 21 juli 2005 Uw kenmerk

Ons kenmerk SI- TSPV/2005/00738/implementatie Wet VPL Doorkiesnummer

Bijlage(n)

Onderwerp
Eindmeting implementatie Wet VPL

Geacht bestuur, geachte directie,

Hierbij attenderen wij u erop dat binnenkort de derde en laatste meting betreffende uw voorbereidingen ter uitvoering van de Wet aanpassing fiscale behandeling vut/prepensioen en introductie levensloopregeling (VPL) plaatsvindt. Daartoe vragen wij u de eerder ingevulde vragenlijst te actualiseren met als peildatum 15 augustus en deze uiterlijk 17 augustus a.s. in te dienen.

Achtergrondinformatie
Met onze brief van 4 april 2005 hebben wij - mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ­ uw medewerking gevraagd om een vragenlijst te beantwoorden die een beeld moet geven van uw voorbereidingen ter uitvoering van de Wet VPL. Zoals in deze brief is aangegeven, zullen daarvoor drie metingen worden verricht. De eerste en tweede meting zijn inmiddels afgerond.
Het is de bedoeling dat de Minister medio september de Tweede Kamer informeert over de vraag of de wetsimplementatie verantwoord en tijdig gestalte kan krijgen op de beoogde datum van 1 januari 2006, daarbij voor een belangrijk deel gebruik makend van de einduitkomsten van dit inventariserende onderzoek. Vanwege de benodigde analyse van de einduitkomsten en de voorbereidende werkzaamheden voor de informering van de Tweede Kamer is sprake van een zeer strak tijdschema. Voor het welslagen van dit onderzoek is een adequate en tijdige respons op onze vragenlijst van groot belang. Niet eenduidige beantwoording of te late indiening kan betekenen dat deze reactie niet goed of niet meer verwerkt kan worden in de definitieve resultaatbeschrijving van het onderzoek.

Indiening
Voor de eindmeting verzoeken wij u gebruik te maken van de eerder ingevulde vragenlijst en ­ in de desbetreffende kolom ­ de gegevens per 15 augustus 2005 op te nemen. Wij vragen u daarbij

Datum 21 juli 2005 Bladnummer
---
Ons kenmerk SI- TSPV/2005/00738/implementa tie Wet VPL

kritisch te kijken naar de eerder ingevulde geplande of verwachte data voor nog niet- gerealiseerde mijlpalen in het licht van de stand op 15 augustus 2005 van de onderhandelingen over de pensioenregelingen en de voorbereidingen voor implementatie. Uw opgave, die u per e-mail (Secretariaat-SI@dnb.nl) dient in te zenden, moet uiterlijk woensdag 17 augustus 2005 in ons bezit zijn.

Hebt u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met dhr. A. Bouwmeester (A.Bouwmeester@dnb.nl, tel. 055-357 6820).

Hoogachtend,
De Nederlandsche Bank NV

Drs. E.E. Klaaijsen
Sectiehoofd Toezicht Statistiek Pensioenfondsen en Verzekeraars


---- --