Gemeente De Bilt


Officier van Justitie besluit krakers bunker MOB-complex strafrechtelijk te vervolgen

Bilthoven, 22 juli 2005

De gemeente De Bilt heeft via haar juridische adviseur de krakers van de bunker op het MOB-complex gesommeerd het perceel uiterlijk op maandag 25 juli te ontruimen en verlaten. De krakers hebben inmiddels laten weten dat zij dit niet vrijwillig zullen doen. Naar aanleiding van deze mededeling heeft de Officier van Justitie besloten de krakers strafrechtelijk te zullen vervolgen. Het Openbaar Ministerie bereidt hiervoor inmiddels een kort geding voor.

Naast het feit dat de krakers zich op onrechtmatige wijze toegang tot het perceel hebben verschaft, is er een nog veel dringender reden aan te voeren de krakers zo snel mogelijk van het MOB-complex te weren.

De bunker is pertinent ongeschikt voor bewoning of anderszins langdurig verblijf. Oorspronkelijk gebouwd om als verbindingscentrum te dienen, wordt de bunker al jaren niet meer actief gebruikt. Zo is er geen functionerend ventilatiesysteem, geen schoon drinkwater, geen brandalarm, geen functionerende vluchtrouteaanduiding in geval van brand of andere calamiteit en geen mogelijkheid via GSM te communiceren als men in de bunker vast zou komen te zitten. De brandweer kwalificeert deze situatie als gevaarlijk voor de krakers, maar ook voor de eventuele inzet van reddingsdiensten. In de sommering aan de krakers is dit aspect uitvoering in woord gebracht. Mutatiedatum 27/07/2005