Ingezonden persbericht

Eerste paal de grond in voor grootste windturbine van de windvogel

VERKEERSKNOOPPUNT HOLENDRECHT, 20050721 -- Als alles volgens planning verloopt zal op vrijdagmiddag 22 juli a.s. rond 14.00 uur de eerste paal voor de Enercon E70 windturbine worden geslagen op een locatie nabij de overgang van de Middenweg in de Holendrechterzijweg vlakbij het verkeersknooppunt Holendrecht. Deze handeling zal worden verricht door Mw. Brummelhuis, wethouder van de gemeente Ouder-Amstel.


Hiermee kan nabij het verkeersknooppunt Holendrecht worden begonnen met de bouw van een forse windturbine, die eigendom is van de windmolencoöperatie "De Windvogel".
De E70 krijgt een masthoogte van 85 meter en wordt uitgerust met 3 rotorbladen van elk 35,5 m lengte.
De nieuwe turbine, die een vermogen heeft van 2 megaWatt, zal een hoeveelheid elektrische energie gaan leveren die overeenkomt met het verbruik van circa 1400 huishoudens en kan daarmee ca 25% van de bevolking van Ouder-Amstel van groene stroom voorzien.
Deze turbine zal in de plaats komen van de huidige Lagerwey-turbine, die sinds 1992 in bedrijf is en in de afgelopen 13 jaar 1,33 miljoen kWh heeft geproduceerd. Deze Lagerwey-turbine is in 1992 geplaatst door de vereniging "De Amstelmolen" bestaande uit een aantal milieubewuste inwoners van Ouder-Amstel. Inmiddels is deze vereniging gefuseerd met "De Windvogel", die in de provincie Zuid-Holland beschikt over nog 2 Lagerwey-turbines in respectievelijk Den Haag en Bodegraven en verder een middelgrote Enercon E40 turbine in Gouda.
Met de plaatsing van de nieuwe turbine in Ouderkerk a/d Amstel zal worden voorkomen dat er jaarlijks 4456 ton kooldioxide en 28 ton zwaveldioxide in de atmosfeer worden uitgestoten door conventionele centrales.




Ingezonden persbericht