PERSBERICHT - 2005-07-21

Langedijk 925 jaar, Monnickendam en Weesp 650 jaar stadsrechten etcetera

Voor Noord-Holland is 2005 jaar van de jubilea

Voor de provincie Noord-Holland is 2005 het jaar van de jubilea. De stad Monnickendam doet dit weekend de aftrap met de viering van 650 jaar stadsrechten. Maar ook Langedijk (925 jaar), Weesp (650 jaar), de Haarlemmermeer (150 jaar) en de Wieringermeer (75 jaar) vieren nog hun verjaardagsfeestje, in alle gevallen met waterrijke activiteiten.

Bij een jubileum horen feestelijke activiteiten en die zijn er te over. Tal van waterevenementen die tijdens de zomermaanden plaatsvinden, onderstrepen de Waterrijkheid van Noord-Holland. Monnickendam trapt dit weekend, 22 t/m 24 juli, af met een spetterend Waterweekend met een veelheid aan oude schepen, maritieme ambachten en gezellige waterspelen.

925 jaar Langedijk
In vijf dorpen ten noordoosten van Alkmaar wordt deze zomer volop feest gevierd rond het 925-jarig bestaan van de Langedijk. Dat betekent opvallende activiteiten in elk dorp, voor alle inwoners én voor bezoekers. Het feest wordt kort en krachtig gevierd, van 18 augustus t/m 3 september a.s.. Zo is er 19 augustus de romantische Langedijker lichtjesavond waarbij boten verlicht in optocht varen om uiteindelijk aan te komen bij de Broeker Veiling (foto links). Op 20 augustus is er de Gondelvaart is Koedijk en een demonstratie van de Reddingsbrigade Bergen.

Op 1 september is de opening van Koolsail 2005 bij museum Broeker Veiling, Broek op Langedijk. In de avond ligt de Koolsail-vloot verlicht in de haven van Broek op Langedijk en is daar een authentieke vaarveiling, 3 september is de Nautische dag van Koolsail 2005: alles wat kan varen vaart, muziek en plezier op het water. Deze dag is tevens het slot van Koolsail 2005 (meer info:
www.langedijk-waterrijk.nl). Op 3 september is ook de Grande Finale 925 jaar Langedijk.

Meer informatie over alle activiteiten: www.925langedijk.nl

Stadsfeest 650 jaar stadsrechten Monnickendam
Monnickendam (foto rechts) heeft in 1355 haar stadsrechten ontvangen van Willem de Vijfde van Beieren, Graaf van Holland. Dit betekende dat Monnickendam bepaalde rechten en privileges en dus bepaalde voorrechten kreeg. De stad vormde een eigen rechtskring, met eigen wetgeving, een eigen rechtspraak en een eigen bestuur. In 2005 is het 650 jaar geleden dat deze historische gebeurtenis plaatsvond. Voor de Stichting Stadsrechten Monnickendam een goede reden voor een groots feest in 2005. Hoogtepunt van de festiviteiten is in juli 2005, met o.a. komend weekend, 22 t/m 24 juli het Waterweekend met waterspelen, maritieme ambachten en bezichtiging van oude schepen. Op 24 juli a.s. is er het slotevenement met veel muziek en groots vuurwerk.

Meer informatie en een activiteitenoverzicht: www.monnickendam.info

Weesp 650 jaar
Van 1355 naar 2005: 650 jaar stadsrechten. Zes en een halve eeuw geschiedenis, voldoende reden dus om feest te vieren. Het jaar 2005 wordt een meer dan geweldig feestjaar met heel veel, ook waterrijke activiteiten. Zo is er op 12 en 13 augustus Sail Weesp: tientallen en nog eens tientallen schepen en scheepjes nemen bezit van de Weesper binnenwateren. Ook voor de stuurlui aan wal een prachtig schouwspel. Op de Herengracht is een bijpassende braderie. Van 25 t/m 27 augustus is er het inmiddels beroemde Sluis-en-bruggenfeest (zie ook www.sbfeest.nl)

Het totale programma van Weesp 650 jaar vindt u op: www.weesper.nl/650

Haarlemmermeer: 150 jaar toekomst
De gemeente Haarlemmermeer viert dit jaar haar 150-jarig bestaan met haar blik gericht op de toekomst. Onder het motto 150 jaar toekomst worden het hele jaar allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Tot 1 november is er onder meer de tentoonstelling Pioniers in de polder van waterwolf tot nieuw land. De tentoonstelling toont objecten die markant zijn voor de natte en de droge geschiedenis van de Haarlemmermeer tot circa 1860. De tentoonstelling is te zien in Museum De Cruquius, Cruquiusdijk 27, Cruquis. Meer informatie over 150 jaar Toekomst is te vinden op www.150jaartoekomst.nl/index.html.

75 jaar Wieringermeer
De drooglegging van de Wieringermeer wordt dit jaar groots gevierd met een 75 jarig jubileumfestival. Zo is er op 20 augustus een havenfeest in Middenmeer met om 23 uur groots vuurwerk. Op 4 november krijgt de gemeente bezoek van Koningin Beatrix. Daarnaast worden er onder andere lezingen en tentoonstellingen in de Wieringermeer georganiseerd.

Meer informatie over 75 jaar Wieringermeer: www.wieringermeer.nl.

Alle jubilea op Internet
Alle genoemde jubilea met hun waterrijke evenementen, zijn terug te vinden op de website www.noord-holland.com, onder Noord-Holland Waterrijk. Op de website zijn sinds kort ook meer dan 150 te bezoeken waterrijke highlights te vinden: de mooiste steden en dorpen aan het water, bijzondere watererfgoederen, maar ook fluisterboot-, kano- en zeilbootverhuurpunten voor werkelijk schitterende tochten door het waterrijke oer-Hollandse binnenland van Noord-Holland. Meer dan 125 van deze highlights zijn ook recentelijk samengebracht in de Waterrijk Waterrecreatiekaart. Deze is voor 1 euro verkrijgbaar bij de VVVs in Nederland.

Noord-Holland: dé waterprovincie van Nederland
De provincie Noord-Holland vindt het hoog tijd dat waterrecreanten in Nederland en Duitsland gaan beseffen dat Noord-Holland het grootste watersportgebied van Nederland is. Met 31.350 ligplaatsen op en rond bijvoorbeeld IJsselmeer, Markermeer en Loosdrecht heeft Noord-Holland ruim 10.000 ligplaatsen meer dan de provincie Friesland. Bovendien beschikt Noord-Holland over meer recreatiewater dan welke andere provincie en is de kustlijn van Noord-Holland de langste van Nederland. Het is daarom dat Toerisme Noord-Holland in opdracht van de provincie Noord-Holland de campagne Noord-Holland Waterrijk van zee en meer is gestart. De ontwikkeling van de nieuwe waterrijke arrangementen vormt onderdeel van deze Waterrijk-campagne.

NB: Publieksinformatie, tel.: 0900 400 40 40 ( 0,40 pm)