Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Staatssecretaris Ross bezoekt de Koninkrijksspelen

14 juli 2005

Staatssecretaris Ross van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezoekt van 23 juli tot en met 29 juli 2005 de Koninkrijksspelen op Curaçao. De deelname aan de Koninkrijksspelen is bedoeld voor de jeugd van 12 tot 17 jaar van het Koninkrijk der Nederlanden. Een week lang met elkaar optrekken en tegen elkaar uitkomen op het sportveld kan het wederzijdse begrip tussen de Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse jeugd ontwikkelen. De Koninkrijksspelen werden van 1965 tot en met 1975 jaarlijks gehouden met deelname van de Nederlandse Antillen, Suriname en Nederland. Vanaf 1995 vinden de Koninkrijksspelen om de twee jaar plaats.

Dit jaar is Curaçao voor de tweede keer aan de beurt om de spelen te organiseren. De Koninkrijksspelen 2005 zullen geopend worden met een spectaculaire dansshow. Alle delegaties worden tijdens de spelen voorgesteld. Daarna worden de Koninkrijksspelen officieel geopend met de aftrap van de eerste voetbalwedstrijd. Tijdens deze week zullen wedstrijden in 9 sporten plaatshebben. Inclusief begeleiders en trainer-coaches zendt elk rijksdeel een ploeg van 164 personen naar de Spelen.

De overkoepelende stichting Koninkrijksspelen voor de Jeugd bestaat uit zeven leden. Twee personen per deelnemend Rijksdeel, die op hun beurt de onafhankelijke voorzitter kiezen. De twee leden uit Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland vertegenwoordigen enerzijds de sportwereld en anderzijds de landelijke overheid.