Ingezonden persbericht


Met de dood voor ogen

Zaterdagmiddag 23 juli presenteert Henk Hovinga, auteur van Eindstation Pakan Baroe 1943-1945, in Het Indisch Huis in Den Haag zijn nieuwste, rijk geïllustreerde boek: Met de dood voor ogen. Overleven in de strijd om Indië. Het boek bevat zestien afwisselend schokkende en ontroerende verhalen uit een afschuwelijke tijd: de Tweede Wereldoorlog in wat toen nog Indië heette. Stuk voor stuk zijn het onthutsende getuigenissen en onthullingen, waarvan het goed is dat ze bekend worden. Het lot van (Indische) Nederlanders én Indonesiërs, verbluffende moed, doodsverachting en groot onrecht - het is allemaal terug te vinden in dit boek dat Geert Mak als 'verbijsterend' kenschetste.

'Met de dood voor ogen' bevat 16 hoofdstukken en 128 meest historische foto's en unieke documenten. Elf hoofdstukken gaan over mensen die normaal gesproken dood hadden moeten zijn, maar die op een miraculeuze manier in leven bleven ondanks Japanse terreur, torpedering, luchtgevecht, massa-executie, doodvonnis enz. enz. Pure 'oral history' dus. Dan zijn er hoofdstukken gewijd aan de bevrijders Cees Sissselaar en Albert Plesman jr. die als eersten na 15 augustus 1945 de kampen op Sumatra binnentrokken. Beiden waren militairen van het 'Korps Insulinde' dat kleine groepjes inlichtingenmensen dropte in bezet gebied.

Eén hoofdstuk bevat een nauwgezette historische reconstructie van de moord op Vaandrig Aernout en de achterliggende maffia binnen het KNIL op Java in 1948. Over deze onopgeloste moordzaak is in de jaren 50 en 60 veel geschreven, maar Hovinga is er door diepgaand archief- en getuigenonderzoek in geslaagd een reeks schokkende feiten en achtergronden aan het daglicht te brengen die nog nooit eerder zijn gepubliceerd.

Verder is een hoofdstuk gewijd aan de beruchte goud- en juwelenschat die de Japanse kapitein Nakamura vlak na de Japanse capitulatie stal uit het Pandhuis Kramat in Batavia. Een verhaal dat nauwe verbindingen heeft met de Aernoutstory. Eerder is dit stuk in zeer verkorte vorm geplubliceerd in het veteranenblad Checkpoint. Nu is dit thrillerachtige Nakamuraverhaal voor het boek aanzienlijk uitgebreid, verbeterd en voorzien van allerlei nieuw ontdekt materiaal. 'Met de dood voor ogen' wordt afgesloten met een groot historisch essay over het lot en de repatriëring na 15 augustus 1945 van de Javaanse geronselde slavenarbeiders (romusha's) die overal in de Pacific door de Japanners waren ingezet voor hun oorlogsinspanning.

Schrijver Geert Mak heeft het boek als manuscript gelezen. Zijn commentaar luidt als volgt:

'Met de dood voor ogen' heb ik met toenemende verbijstering gelezen. De Indische oorlogsverhalen in dit boek zijn schokkend, confronterend en van een ongekend realisme. Ze doen me denken aan de indrukwekkende film 'Saving Private Ryan', maar dan gesitueerd in het oude Indië. De ware oorlogsverhalen komen vaak boven in de laatste golf. Verhalen over de kansloze strijd tegen de Japanse invallers, de bezetting én over de eerste chaotische jaren daarna. Henk Hovinga heeft de overlevenden opgespoord en hun getuigenissen opgeschreven. Het is fantastisch dat hij dit alles nog voor de geschiedenis heeft vastgelegd. Een heel bijzonder boek!'

Zoek contact met Henk Hovinga voor meer details en illustraties:

Tel. 035 5254975

Fax. 035 5231140

Mail henk.hovinga@tiscali.nl

Voor recensie-exemplaren:

Uitgeverij Van Wijnen
0517-394588 (Dingeman van Wijnen)