Het Nederlandse Rode Kruis

22 juli 2005
Het klimaat verandert! Who cares?

Meer dan 80 jonge Rode Kruis-vrijwilligers geven voorlichting over klimaatverandering

Van 23 juli tot en met 7 augustus gaat het Rode Kruis het strand op. Onder het motto Het klimaat verandert! Who cares? informeert het Rode Kruis strandgasten tussen Hoek van Holland en Bloemendaal over de gevolgen van klimaatverandering voor mensen in Nederland en in ontwikkelingslanden. Naar verwachting krijgen we vaker te maken met extreem weer en natuurrampen. Het Rode Kruis bereidt zich daarop voor.

Dreigende zeespiegelstijging
Op 23 juli start de campagne op het strand van Scheveningen. Sonja Silva presenteert een strijd tussen twee teams van judoka´s Edith Bosch en Dennis van der Geest. Ze spelen het Red de eilanden-spel: ze strijden om hun eiland van de dreigende zeespiegelstijging te redden. Het Red de eilanden-spel en de klimaatkinderquiz worden tot en met 7 augustus gespeeld op de stranden van Noord- en Zuid-Holland. Daarnaast informeert het Rode Kruis met een rijdende tentoonstelling het strandpubliek over de risico´s van klimaatverandering en mogelijke oplossingen.

Een project in Nicaragua: via de radio wordt de bevolking gewaarschuwd voor de komst van een orkaan

De opwarming van de aarde is inmiddels een feit. De wereld krijgt deze eeuw te maken met de gevolgen van klimaatverandering. De afgelopen paar jaar zijn veel weerrecords verbroken: de warmste maand (augustus 1997) de droogste zomer (2003) en de natste maand (augustus 2004).

Klimaatcentrum
De zeespiegel zal stijgen en er zullen meer natuurrampen plaatsvinden: overstromingen, droogtes en orkanen. Ziektes als malaria en knokkelkoorts kunnen oprukken naar noordelijke streken en hoger gelegen gebieden. Overal ter wereld krijgt het Rode Kruis met deze gevolgen te maken. Omdat de kerntaak van het Rode Kruis het bieden van humanitaire hulp is, werkt de organisatie onder meer aan programmas die zich richten op het voorbereiden van mensen die in rampgevoelige gebieden leven. Aan deze programma´s levert het Rode Kruis Klimaatcentrum een bijdrage.

Meer informatie:

* Rode Kruis Klimaatcentrum

* Voorbereiding op rampen