Ingezonden persbericht


Persbericht

Alphen aan den Rijn, juli 2005

Internationaal 15e eeuwse week

Groot Middeleeuws Kamp in Archeon

Van 23 juli tot en met 28 juli komen groepen uit Engeland, Polen en Nederland naar Archeon die de 15e eeuw laten herleven met groots opgezette tentenkampen en diverse demonstraties.

Graven van Holland

Het Nederlandse gezelschap de Graven van Holland toont het alledaagse leven van een leger bestaande uit ridders, soldaten met hun gezinnen, schildknapen, een kroniekschrijver, een kok, een viltster en vele andere bewoners uit de vijftiende eeuw. Het kampement omvat een aantal tenten in verschillende modellen van groot tot klein met als centraal middelpunt de keukenluifel , of beter gezegd de eetluifel waar iedereen samenkomt om te eten en waar het dagelijks leven wordt besproken en geleefd. Het bonte gezelschap laat oude ambachten zien zoals: pijlen en maliënkolders maken, kleding verstellen, hoeden vilten, leer bewerken en middeleeuws koken.

John Nesfield Retinue

Het Engelse gezelschap John Nesfield Retinue komt ook dit jaar weer naar Archeon. Deze vooraanstaande groep uit Groot-Brittannië geeft met 25 deelnemers, schitterende demonstraties zwaardvechten. Ook het exerceren van het leger onder leiding van een 15e eeuwse militair drilmeester komt aan bod. In het kampement zijn geestelijken aanwezig, maar ook enkele mensen van adel.

Alle deelnemers zijn gestoken in kledij uit die tijd.

Polish Knights

Uit Polen komen diverse ambachtslieden met hun koopwaar als handgeweven kleden, zwaarden en middeleeuwse sloten. Zij zullen hun kampement opslaan naast de schoenmaker midden in het middeleeuwse stadje Gravendam.