Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 21 juli 2005

Het klimaat verandert. Who cares?

Klimaatcampagne Rode Kruis van start

Van 23 juli tot en met 7 augustus gaan ruim 80 jonge vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis op tournee langs de stranden van Hoek van Holland tot Bloemendaal. Het Rode Kruis wil de strandgasten informeren over de grote humanitaire gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast wordt uitgelegd wat het Rode Kruis doet om de negatieve gevolgen van klimaatverandering en extreem weer te beperken, met name voor mensen in ontwikkelingslanden. Het is de tweede keer dat het Rode Kruis de klimaatcampagne organiseert.

Op 23 Juli om 12.00 uur gaat de campagne van start op het strand van Scheveningen met een feestelijk evenement. Wethouder Smits van de Gemeente Den Haag geeft het startschot en de presentatie is in handen van Sonja Silva. Twee teams onder leiding van de judoka´s Edith Bosch en Dennis van der Geest spelen het ´Red de eilanden´spel: Zij strijden om hun eiland van de dreigende zeespiegelstijging te redden. Ook wordt de interactieve `Kinderquiz´ gespeeld: kinderen worden getest op hun kennis over het klimaat.

Het `Red de eilanden´ spel en de `Kinderquiz´ worden tot en met 7 augustus gespeeld op de stranden van Noord- en

Zuid-Holland. Daarnaast informeert het Rode Kruis met een rijdende tentoonstelling het strandpubliek over de risico´s van klimaatverandering en mogelijk oplossingen.

Rode Kruis Klimaatcentrum

De opwarming van de aarde is inmiddels een feit. Wetenschappers hebben dat vastgesteld. De wereld krijgt deze eeuw te maken met de gevolgen van klimaatverandering. De afgelopen paar jaar zijn veel weerrecords verbroken: de warmste maand (augustus 1997) de droogste zomer (2003), de natste maand (augustus 2004). De zeespiegel zal stijgen en er zullen zeer waarschijnlijk meer natuurrampen plaatsvinden: overstromingen, droogtes en orkanen. Ziektes als malaria en knokkelkoorts kunnen oprukken naar noordelijke streken en hoger gelegen gebieden. Overal ter wereld krijgt het Rode Kruis met deze gevolgen te maken. Omdat de kerntaak van het Rode Kruis het bieden van humanitaire hulp is, werkt de organisatie onder meer aan programma's die zich richten op het voorbereiden van mensen die in rampgevoelige gebieden leven. Aan deze programma´s levert het Rode Kruis Klimaatcentrum een bijdrage.



Ingezonden persbericht