ANBO

Open brief aan zorgverzekeraars

21-07-2005

De ANBO voor 50-plussers heeft in CSO-verband een open brief gestuurd naar alle zorgverzekeraars in Nederland. Hierin staat onder meer dat de zorgverzekeraar dé regisseur wordt van de zorg. Door deze rol bevindt hij zich volgens de ouderenorganisaties in een spagaat: aan de ene kant moeten de kosten in de hand worden gehouden, aan de andere kant fungeert de verzekeraar als belangenbehartiger van de verzekerden. Volgens CSO zal de rol van de zorgverzekeraar er als volgt gaan uitzien:
Hij sluit contracten af met een beperkt aantal zorgverleners/aanbieders, waardoor u gunstige prijsafspraken kunt maken.
Hij gaat in belangrijke mate bepalen wie onze zorgverleners zijn. Hij heeft invloed op het voorschrijfgedrag van artsen, maar ook op de levering van bepaalde hulpmiddelen.
Zijn toestemming om in aanmerking te komen voor vergoeding van een behandeling of verstrekking is steeds vaker nodig. Hij kan meer dan ooit allerlei zaken regelen via de verschillende zorgpolissen.

De ouderenorganisaties vragen de zorgverzekeraars het volgende in ogenschouw te nemen:
Doe niet aan risicoselectie.
Garandeer een vaste huisarts.
Geef helder inzicht in het zorgaanbod.
Verschaf volledige en up-to-date informatie over de nieuwe zorgpolis. Geef voorrang aan de kwaliteit van zorg en kijk niet alleen naar de kosten.
Reduceer zoveel mogelijk de administratieve lastendruk voor de verzekerde.
Geef ouderen een optimale kans om u te kunnen afrekenen op uw daden. Regel inspraak van verzekerden door het instellen van een goed geoutilleerde ledenraad.
De brief besluit met de mededeling dat de ouderenorganisaties het ouderenproofgehalte van de polissen zullen volgen. Ook zullen zij de zorgverzekeraars aanspreken de polissen geschikt te maken voor ouderen. Tot slot staat in de brief dat de ouderenorganisaties ervan uitgaan dat de zorgverzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen als maatschappelijk en sociaal ondernemer.