Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

printversie

Inlaten water in polders Nieuw-Vosmeer, Auvergnepolder en deel Hendrikpolder gestopt

Waterschap Brabantse Delta laat voorlopig geen water meer in vanuit het Schelde-Rijnkanaal in de Auvergnepolder bij Halsteren, de polders van Nieuw-Vosmeer en een deel van de Hendrikpolder. Hiertoe is besloten omdat er blauwalgen zijn aangetroffen bij de inlaatwerken waarmee water vanuit het Schelde-Rijnkanaal wordt ingelaten. Met deze maatregel voorkomt het waterschap verspreiding van de blauwalgen in de polder.

Waterinlaat
In droge perioden laat het waterschap zoet water uit het Schelde-Rijnkanaal in in de polders van Nieuw-Vosmeer, de Auvergnepolder en een deel van de Hendrikpolder om het water in de sloten op peil te houden. Dat gebeurt via enkele inlaatwerken; buizen met afsluitbare kleppen die onder de dijk doorlopen.

Verspreiding van blauwalgen voorkomen
Door het inlaten van water te stoppen, voorkomt het waterschap dat blauwalgen zich verspreiden over de sloten, vaarten en andere watergangen in dit gebied. Medewerkers van het waterschap controleren tussen mei en september, als er overmatige blauwalgenbloei voorkomt, tweemaal per week het water bij de inlaatwerken. De regels voor het stoppen van inlaten van water zijn vastgelegd in een sluitings- en openingsprotocol dat begin dit jaar door het bestuur van het waterschap is vastgesteld.
Uitgangspunt bij dit protocol is dat de watervoorziening in dit gebied zo lang mogelijk gegarandeerd blijft. De waterkwaliteit in de polders mag echter niet zodanig verslechteren dat er risico's ontstaan voor de volksgezondheid, veehouderij, land- en tuinbouw en de natuur.

Blauwalgen
Op het Schelde-Rijnkanaal, onderdeel van het Volkerak-Zoommeer, komen vooral 's zomers veel blauwalgen voor. Dat komt omdat er teveel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water zitten. Blauwalgen zijn bacteriën die zowel aan de oppervlakte als in de diepere waterlagen voorkomen. Blauwalgen vervuilen het water, vooral als ze afsterven. Ze produceren dan giftige stoffen waar mens en dier ziek van kunnen worden.
Om het binnendrijven van blauwalgen vanuit het Volkerak-Zoommeer op de Steenbergsche Vliet en de Dintel tegen te gaan, sluit het waterschap sinds vorige week 's nachts de deuren van de Manderssluis bij Dintelsas en de schutsluis Benedensas bij De Heen.
---