Skatebond Nederland

Persbericht Skate Bond Nederland

----------
Nederlandse jeugd vier keer vierde op laatste pistedag

Koen Verweij uit Alkmaar miste vandaag op een skeelerlengte na de bronzen medaille op de 5 km afvalkoers op het EK jeugd in Italie. Na zijn zilveren medaille gisteren op de 3 km puntenkoers, de eerste plak voor Nederland, moest het 14-jarige talent bij de kadetten deze keer drie Italianen laten voorgaan. Ook op de aflossingskoersen zat Nederland drie keer net naast de medailles.

Verweij over zijn afvalkoers: "Ik moest het in mijn eentje opnemen tegen al die ploegen. Als je geen helpers hebt is het moeilijker om je positie te behouden. Ik deed veel extra meters buitenom, maar ik had geen keus." Bondscoach Desly Hill: "Koen heeft in deze race het meeste werk van allemaal gedaan. Hij heeft geen fout gemaakt." Het was teamgenoot Sjaak Schipper uit Medemblik (19e) eerder op de dag niet gelukt zich te kwalificeren voor de finale.
Op de 5 km aflossingskoers eindigden de Nederlandse teams drie keer als vierde. De junioren jongens (Jan Blokhuijsen/Pim Schipper/Pieter-Jan van Eck) zagen hun wissels niet soepel verlopen. De kadetten jongens (Verweij/Jan Bloemert/Sjaak Schipper) waren nog nauwelijks hersteld omdat ze eerst nog een kwalificatieronde hadden moeten rijden, want er waren te veel teams voor een rechtstreekse finale.
De junioren meisjes (Bianca Roosenboom/Margo van de Merwe/Rebecca de Graaff) schoven een plek op doordat de Italiaanse ploeg uitviel na een valpartij. De kadetten meisjes (Hut/Bakker/Crediet) werden gediskwalificeerd wegens een gemiste wissel nadat Crediet was gevallen.
Rowenna de Boer uit Bant werd, na haar vijfde plaats van gisteren op de 3 km puntenkoers, achtste op de 5 km afvalkoers bij de kadetten meisjes. Ze overleefde alle afvalrondes en kon in de finale met de negen overgebleven rijdsters nog een plek opschuiven. Mariet Bakker (Scharmer) finishte hier als 13e en Anita Crediet (Staphorst) als 18e.
Op de 1000 m brachten Bianca Roosenboom uit Kampen en Rick Smit uit Hem het bij de junioren tot de halve finale. Roosenboom eindigde als zevende en Smit als achtste. Geen van de Nederlanders bereikte op deze afstand de finale. Crispijn Ariens (Boxtel) en Pieter-Jan van Eck (Zuilichem) eindigden gedeeld twaalfde.
Bondscoach Desly Hill toonde zich na afloop van deze derde en laatste dag op de piste tevreden met de behaalde resultaten: zilver (Verweij), vijf keer vierde (Verweij, Roosenboom en drie aflossingsploegen), vijfde (De Boer) en zesde (Blokhuijsen). Hill: "Het hele team is nog jong. Vijftien van de zeventien zitten voor het eerste jaar in hun categorie. Op de weg zie ik zeker nog medaillekansen voor ons. Over het algemeen doen de Nederlanders het op de weg beter dan op de piste."
Morgen is het rustdag. Maandag vervolgt het EK met vier wedstrijddagen op de weg.

Meer info: http://www.farosc.com/europei/eng/result.asp Uitslagen EK jeugd

----------
Skate Bond Nederland
www.skatebond.nl