Gemeente Enschede

Zuid Kleurt de Stad deze zomer

dinsdag 19-07-2005

Opening zondag 24 juli

Aanstaande zondag 24 juli om 14.30 uur opent wethouder André le Loux samen met Youri Mulder het CultuurSportFestival 'Zuid Kleurt de Stad' in de Twentehallen aan de Reulver in Enschede-Zuid.Tijdens de festivalperiode van 24 juli t/m 13 augustus valt er in en om de Twentehallen voor de inwoners van Enschede van alles te beleven op het gebied van cultuur, circus en sport.

Circus de Tijdgeest slaat er gedurende deze drie weken zijn tenten op met een internationaal jongerencircus; er zijn deelnemers uit Tsjechië, Duitsland en Italië. Zij verzorgen workshops, demonstraties en voorstellingen in de weekenden. Van maandag tot vrijdag zijn er sportactiviteiten met voor elk wat wils. Niet alleen panna-voetbal, maar ook zuid on wheels, zelfverdediging, buitensport en stormbaan. Bovendien wordt gestreden om de titel sterkste man / sterkste vrouw.In de weekenden staat cultuur centraal. De bezoekers kunnen dan proeven van muziek, dans, zang, kleding, eten, films, beeldende kunst, gedichten en verhalen uit de Middellandse Zeelanden, het Caribisch gebied en het Verre Oosten. Veel organisaties van allochtonen uit Enschede hebben een bijdrage geleverd voor de invulling van het programma.

De afsluiting op op 13 augustus met onder meer een een internationale bruidsshow die onder leiding staat van Kim KÅtter.De opbrengst van het festival is voor ChildCare Afrika, dat er een fietsproject voor een weeshuis in Eritrea mee kan ondersteunen. Deze week wordt het programmaboekje van het festival huis aan huis verspreid in de wijken Stroinkslanden, Wesselerbrink en Helmerhoek. De informatie is ook te vinden op www.zuidkleurtdestad.

Bedoeling van het festival is om het 'noaberschap' in de zuidwijken een impuls te geven. In het project Kultuurstraat kwam vorig jaar naar voren dat de bewoners van de Zuidwijken trots zijn op hun woon- en leefomgeving en daarin met name 'het noaberschap' zien als het meest opvallende kenmerk van de onderlinge verhoudingen tussen de bewoners. Het programma is gericht op ontmoeting; sport en cultuur verbroederen.Het programma is mede mogelijk gemaakt door de inzet van de Twentehallen, Uitburo Enschede, VVV-Enschede, Concordia Cinema, Childcare Afrika, Vluchtelingenwerk, Buro Migrantenwerk, Het Stedelijk Lyceum, Stadsdeelmanagement Zuid, wijkorganisaties en lokale organisaties van allochtonen (Surinaams, Afghaans, Koerdisch, Turks, Marokkaans, Suryoye, Libanees, Ghanees).

Open Zuid kleurt het Internet in nieuw window Zuid kleurt het Internet
---