Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 24 juli

Alkmaar 24-07-2005 - 15.00 uur

Ongeval met letsel

Zwaagdijk, zaterdag 23 juli 2005.

Een 64-jarige vrouw uit Oostwoud is ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval dat rond 14.00 uur plaatsvond. Zij reed over de Zwaagdijk komende uit de richting van Hoorn. Door nog onbekende oorzaak raakte zij ter hoogte van de Tuinstraat de macht over het stuur kwijt en kwam zij aan de andere wegzijde in de berm terecht. Hier raakte haar voertuig twee bomen. De vrouw is met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis in Amsterdam vervoerd.

Opmeer, zaterdag 23 juli 2005.

Op de kruising A.C. De Graafweg/Pade zijn rond 18.00 uur een auto en een bromfiets met elkaar in botsing geraakt. De auto, bestuurd door een 36-jarige vrouw uit Alkmaar, reed over de N241 komende uit de richting van Wognum. De bromfietser, een 17-jarige man uit Wognum reed over de Pade in de richting van de Koningspade. Bij de kruising reed de automobiliste volgens haar verklaring door groen licht. Volgens getuigen reed de bromfietser niet over het verplichte fietspad, maar over de rijbaan en reed hij door oranje licht. Op de kruising ontstond een aanrijding tussen de twee. De man is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Over zijn verwondingen is niets bekend.

Wervershoof, zaterdag 23 juli 2005.

Omstreeks 16.00 uur zijn op de Dorpsstraat een auto en een brommobiel met elkaar in botsing geraakt. De auto, bestuurd door een 27-jarige man uit Wervershoof reed over de Dorpsstraat in oostelijke richting. Hij sloeg linksaf de Kaagweg in waarbij hij de brommobiel die hem tegemoet kwam rijden niet voor liet gaan. Hierbij ontstond een aanrijding tussen beide voertuigen. De twee inzittenden van de brommobiel, een 48-jarige man uit Amsterdam en een 20-jarige man uit Zwaagdijk zijn met hoofdletsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Auto rijdt door na aanrijding: getuigen gezocht

Castricum, zondag 24 juli 2005.

Een 18-jarige man uit Castricum is op zaterdagavond gewond geraakt toen hij omstreeks 23.00 uur op de Soomerwegh werd aangereden door een auto. Deze is doorgereden na het ongeval. De politie is op zoek naar getuigen.

Hij fietste op zaterdagavond rond 22.50 uur op het fietspad van de Soomerwegh in de richting van de Bloemen. Bij de rotonde met de Oranjelaan werd hij aangereden door een auto. De man kwam ten val en is even buiten bewustzijn geweest. De automobilist reed door in de richting van de Henri Dunantsingel. In het ziekenhuis bleek dat de schouder van de man uit de kom was en hij een hersenschudding had opgelopen. Getuigen van deze aanrijding met letsel worden verzocht contact op te nemen met de politie in Castricum, tel: 0900 8844 (lokaal tarief).

Man aangehouden na niet voldoen aan vorderingen

Egmond aan Zee, zaterdag 23 juli 2005.

Een 54-jarige man uit Egmond aan Zee is om 21.30 uur op het Pompplein aangehouden omdat hij tot vijf keer toe niet voldeed aan een vordering van agenten om te stoppen met het drinken van bier op straat. De man wacht een proces-verbaal.

Mishandeling in kroeg

Alkmaar, zaterdag 23 juli 2005.

Een 25-jarige vrouw uit Heiloo is zonder enige aanleiding in haar gezicht geslagen toen zijn in een bar aan het Houttil was. Ze vroeg aan drie vrouwen of ze kon passeren en kreeg hierop klappen waarna ze viel. Zij heeft letsel aan haar gezicht opgelopen en door de val ook aan haar been.

Alcoholcontrole

Alkmaar, zaterdag 23 juli 2005.

De gehele avond en nacht zijn er alcoholcontroles gehouden op de Koedijkerstraat, de Vondelstraat en de Noorderkade. Op de Vondelstraat is een 55-jarige man uit Castricum aangehouden. Hij bleek ruim anderhalf keer teveel te hebben gedronken. De man kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Op de Koedijkerstraat is omstreeks 23.00 uur een 71-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Uit de ademanalyse bleek dat hij ruim drie keer teveel had gedronken. De man kon zijn rijbewijs direct inleveren en kreeg een proces-verbaal.

In totaal zijn er 360 blaastesten afgenomen.

Drankrijder

Alkmaar, zaterdag 23 juli 2005.

Op de Coornhertkade is rond 24.00 uur een 33-jarige man aangehouden. Hij bleek met ruim drie keer teveel drank op achter het stuur te zitten. Ook droeg hij geen gordel en belde hij niet-handsfree. Hij negeerde een geslotenverklaring en had geen rijbewijs bij zich. De man kreeg een proces-verbaal en kan zijn rijbewijs inleveren.

Mishandeling op kermis

Anna Paulowna, zondag 24 juli 2005.

Een 17-jarige man uit Den Helder is omstreeks 00.30 uur mishandeld toen hij over de kermis liep. De man, die in het gezelschap van twee meisjes verkeerde, wilde weglopen van de groep van drie jongens, maar werd gevolgd. Hij is geslagen en getrapt en liep verwondingen op aan zijn hoofd en buik.

Verkeerscontroles

Den Helder, zaterdag 23 juli 2005.

Tijdens een alcohol- en verkeerscontrole op de Industrieweg, de Kanaalweg en de Beatrixstraat zijn verspreid over de avond 6 bonnen geschreven. Drie keer wegens het rijden op de fiets zonder licht, 1 keer wegens een het rijden op een onverzekerde snorfiets en twee keer omdat zonder gordel in de auto werd gereden.

Huiselijk geweld

Alkmaar, zondag 24 juli 2005.

Tijdens de nachtelijke surveillance in het centrumgebied zagen agenten dat een meisje op de Mient werd geschopt door een man. Dit bleek later haar vriend te zijn. Zij hebben deze man, een 17-jarige Alkmaarder, rond 1.15 uur aangehouden. De man verzette zich en beledigde de agenten. Hij kreeg een proces-verbaal.

Vrouw aangehouden wegens drugsbezit

Den Helder, zondag 24 juli 2005.

Tijdens een toegangscontrole bij een sporthal aan de Schootenweg bleek een 26-jarige vrouw uit Den Helder 5 eenheden drugs bij zich te hebben in de vorm van pillen. Zij is overgedragen aan de politie en meegenomen naar het bureau. De vrouw wacht een proces-verbaal.

Dierenmishandeling

Hoorn, zondag 24 juli 2005.

Een 37-jarige man uit Hoorn is op het Kerkplein aangehouden. Hij wordt verdacht van het bedreigen van een 26-jarige vrouw uit Hoorn en het mishandelen van zijn eigen hond. De vrouw stond rond 2.00 uur op het Kerkplein en zag dat de man zijn hond door de lucht aan de riem heen en weer zwaaide. Ook zag zij, en diverse omstanders, dat hij de hond trapte. De vrouw kon dit niet aanzien en liep op de man af. Ze zei hem hiermee te stoppen. Hierop werd de man kwaad op haar en uitte hij bedreigingen. De man wacht een proces-verbaal.

Mishandeling

Castricum, zondag 24 juli 2005.

Rond 2.00 uur zijn op de Dorpsstraat drie jongens van 15 en 16 jaar oud uit Amsterdam mishandeld door een jongen die deel uitmaakte van een groep van ongeveer 20 personen. Bij de taxistandplaats stonden zij te wachten toen deze jongen een van de Amsterdammers zomaar in zijn gezicht sloeg. Ook de andere twee kregen klappen met een riem. Er wordt een onderzoek ingesteld.

Huiselijk geweld

Broek op Langedijk, zondag 24 juli 2005.

Een 44-jarige vrouw uit Broek op Langedijk is om 5.00 uur aangehouden op verdenking van het mishandelen van haar ex-man. De man werd bij de keel gegrepen en liep verwondingen op aan zijn arm. De vrouw wacht een proces-verbaal.
Vier woninginbrekers aangehouden Inbrekers verdacht van minstens 20/30 inbraken in Heerhugowaard

Heerhugowaard, zondag 24 juli 2005.

De afgelopen week zijn vier mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van 20 tot 30 inbraken in woningen. Met name in de Rivierenbuurt en Butterhuizen was de afgelopen weken een grote stijging te zien van het aantal woninginbraken (ongeveer 40 in vier weken tijd). De politie in Heerhugowaard heeft daarom begin juli een onderzoek ingesteld om een einde te maken aan deze inbraakgolf.

Daarnaast kunnen bewoners zelf maatregelen nemen om woninginbraak te voorkomen. Na de zomervakantie organiseert de politie in Heerhugowaard een informatieavond voor bewoners van deze twee meest getroffen buurten. Tijdens de bijeenkomst krijgen bewoners de gelegenheid om kennis te nemen van de diverse maatregelen die ze zelf tegen inbraak kunnen nemen. Meer informatie hierover krijgen de buurtbewoners hierover later van de wijkcoördinator Leslie Lane.

Vier aanhoudingen

Op woensdagochtend zijn twee verdachten van een poging tot woninginbraak aangehouden. De politie kreeg omstreeks 11.00 uur de melding dat twee jongens hadden geprobeerd in te breken bij een woning aan de Zwarte Dolfijn. Agenten gingen direct ter plaatse en maakten een zoekslag in de omgeving. Aan de hand van het opgegeven signalement werden twee jongens, een 15- en een 16-jarige jongen, beiden uit Heerhugowaard, aangehouden.

Een paar uur eerder, omstreeks 8.00 uur, zijn twee verdachten van woninginbraken buiten heterdaad aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man en een 17-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. Deze verdachten waren naar voren gekomen na onderzoek van de recherche. De in totaal vier mannen worden verdacht van het plegen van ongeveer 20 tot 30 woninginbraken de afgelopen periode in met name de Rivierenbuurt en Butterhuizen.

Preventietips woninginbraak

De politie besteedt veel aandacht aan het opsporen van woninginbrekers. Maar de politie is niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid in de woonomgeving. Bewoners zelf kunnen een aantal zaken ondernemen om inbraak in de woning te voorkomen.

Registreer wat je hebt!

Bij de inbraken is vooral dure audio-apparatuur in trek zoals flatscreens, plasma- en LCDschermen, laptops en spelcomputers. Voor de politie is het van belang dat de eigenaren beschikken over de gegevens van hun spullen zoals merk, serie- en typenummers. Deze staan vaak op de verpakking. Wanneer er gestolen waar bij een inval wordt teruggevonden dan is het voor de bewijsvoering belangrijk dat kan worden aangetoond waar het ontvreemd is.

De buurman de beste bewaker

Sociale controle in de eigen buurt is een belangrijk punt. Je buurman is de beste bewaker, zo wordt wel eens gesteld. Bij onraad moet u meteen 0900-8844 bellen of 112 wanneer elke seconde telt. Wanneer u verdachte personen in de buurt ziet, onthoud dan het signalement of noteer het kenteken van de auto waar men in weggaat. Dat is van belang bij een buurtonderzoek door de politie. Dit heeft al vaak tot een snelle aanhouding geleid, zo ook afgelopen woensdag!

Flipperen en hengelen

Uit onderzoek is gebleken dat slechts tweederde (65%) van alle inwoners voor het slapen gaan controleert of alle ramen en deuren goed gesloten zijn. Via de voordeur wordt regelmatig ingebroken met behulp van de techniek van flipperen of hengelen. Bij het flipperen wordt de deur (die niet op het nachtslot zit) geopend door met een stukje plastic via de ruimte tussen de deur en het kozijn, de dagschoot terug te drukken.

Het hengelen gebeurt door bijvoorbeeld een stukje ijzerdraad door de brievenbus (of kattenluik) te steken om zo de deur te openen. Met het ijzerdraad wordt de dagschoot ontgrendeld.

Zowel flipperen als hengelen bij de voordeur kan worden voorkomen door de deur op het nachtslot te draaien (ook wanneer u overdag boodschappen gaat doen).

Poort op slot

Vaak blijkt dat inbrekers op het erf komen via een niet afgesloten achterpoort, waarna de achterdeur wordt opengebroken.

Om het voor de inbreker minder aantrekkelijk te maken moet de poort dus op slot. Daarnaast is buitenverlichting belangrijk, zowel aan de voor- als de achtergevel. In de zomer, als mensen buiten in de tuin zitten, moeten toch de deuren en ramen waar men geen zicht op heeft gesloten zijn. Insluipers hebben zo veel minder kans op succes.

Tips voor achterkant woning:

* Zorg voor een deugdelijk cilinderslot met sluitkom op de achterdeur (geen klavierslot)

* Een goedgekeurd slot is te herkennen aan het SKG-merk met 1 of 2 sterren.

* Draai de achterdeur bij afwezigheid en s nachts op het nachtslot (tegen flipperen).

* Eventueel een zogenaamde secustrip tegen inbraak aan de buitenkant monteren.

* Verlichting bij de achterdeur schrikt af, een inbreker wordt liever niet gezien (bij voorkeur een schemergeschakeld armatuur)
* Laat geen ladder los in de tuin liggen, die gebruikt kan worden om bij het slaapkamerraam te komen.

* Op de begane grond ramen zomogelijk voorzien van een raamboompje met slot, zodat bij ruitbreuk het raam niet geopend kan worden.

Niet alleen de woning kan ongewenst bezoek krijgen, maar ook de schuur of garage. Een goed cilinderslot op de schuurdeur/garage voorkomt ongewenst bezoek. Voor meer inbraakpreventietips: www.politiekeurmerk.nl

Veilig wonen

Preventie begint een steeds grotere rol te spelen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen® kunt u zelf een bijdrage leveren aan uw eigen veiligheid. U vraagt zelf het advies aan bij een erkend bedrijf, u brengt zelf de geadviseerde aanpassingen aan of belt een bedrijf om dat voor u te doen en u vraagt het certificaat Veilige Woning aan. Wanneer u dit certificaat ontvangt, vraagt u korting op uw inboedelverzekeringspremie. Kortom u wacht niet meer tot het te laat is maar gaat zelf aan de slag om veilig te wonen. Met het Politiekeurmerk Veilig WonenÒ daalt het risico op een inbraak met 95% ! ! !

De politie komt met een voorlichtingsavond voor bewoners in Butterhuizen en de Rivierenbuurt. De data en plaatsen worden later bekend gemaakt.