Politie Zaanstreek-waterland


ZAANDAM/ KOOG AAN DE ZAAN

Politie houdt vijf winkeldieven aan

De politie heeft vrijdagmiddag in totaal vijf verdachten van diefstal aangehouden in winkels in Zaandam en Koog aan de Zaan. Rond 17.30 uur werd de politie gewaarschuwd dat beveiligingspersoneel van een doe-het-zelfzaak aan de Symon Spiersweg achter twee winkelboeven aan zaten. Een politieman zag een van de medewerkers over fietspad langs de Den Uylweg rennen, in de richting van de Havenstraat. Op de Havenstraat zag de politieman het verdachte duo rennen, en kon één van hen, een 18-jarige Zaandammer, aanhouden. Later kon ook de tweede verdachte worden aangehouden. De 17-jarige Zaandammer had zich in een snackbar in de omgeving verstopt. Het duo had gereedschap uit de winkel meegenomen.
Eerder die middag betrapte personeel van dezelfde winkel al een 31-jarige Amsterdammer die met twee boortjes zonder betalen de winkel verliet. Hij bleek tevens een stiletto bij zich te hebben. De politie man het wapen in beslag en maakte proces-verbaal op.
Verder betrapte personeel van een winkel aan de Westzijde in Zaandam een 19-jarige Zaandamse die met een paar schoenen het pand verliet zonder af te rekenen. En werd in een supermarkt aan de Molenwerf in Koog aan de Zaan een 68-jarige vrouw in dezelfde plaats betrapt die een deel van haar boodschappen, ter waarde van 11 Euro, in haar tas stopte en niet afrekende bij de kassa.
Omdat het in alle gevallen ging om 'first offenders' werden alle verdachten na verhoor en voorzien van de nodige boetes, heengezonden.

21:05 22-JUL-05
PURMEREND, KOPAKKER
Vervelende jeugd aangehouden
De politie heeft vrijdagavond vier jongeren aangehouden voor diefstal, baldadigheid en bedreiging. De politie werd gewaarschuwd door een buurtbewoner, die bij thuiskomst zag dat er een beeld uit de voortuin was verdwenen en dat er appels tegen het raam stukgegooid waren. Hij zag vier personen weglopen, waarvan hij er één -een 13-jarige meisje uit Purmerend- in de kraag kon vatten. Daarop werd de man door een jongen uit het groepje telefonisch bedreigd via het mobieltje van het meisje. Op verzoek van de politie meldden de overige drie verdachten zich; een 13-jarig meisje, een even oude jongen en een 15-jarige jongen uit Purmerend. Het viertal werd door de politie voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Twee van hen werden na verhoor overgedragen aan de ouders. Het beeld uit de voortuin bleek in de nabijgelegen sloot te zijn gegooid. De twee verdachten die daarvoor verantwoordelijk worden geacht, moesten de nacht doorbrengen op het politiebureau. De afhandeling van de straf voor de vier verdachten, werd overgedragen aan bureau HALT.

18:45 22-JUL-05
PURMEREND, ZUIVELSTRAAT/ GROTENHUYSWEG
Jongen (8) gewond bij aanrijding
Een 8-jarige jongen uit Purmerend is gewond geraakt toen hij op de kruising van de Zuivelstraat met de Grotenhuysweg werd geschept door een auto. De automobilist, een 23-jarige man uit Hobrede, reed over de Grotenhuijsweg en sloeg rechtsaf de Zuivelstraat in. Op dat moment liep de jongen vanuit de bosjes de weg op, werd door de auto geraakt en kwam ten val. Hij werd met een zware hersenschudding ter observatie opgenomen in het Waterlandziekenhuis.

09:20 23-JUL-05
VOLENDAM, DUKATON
Auto's vernield
De politie onderzoekt een serie vernielingen aan auto's in Volendam. Zaterdagochtend trof een aantal bewoners van het Dukaton, Florijn, Zilverijzer en Kaper hun voertuigen aan met gebroken ruitenwissers, antennes en krasschade. In totaal deden vijf mensen aangifte van vernieling. Ook op de Leendert Spaanderlaan werden auto's vernield. Twee bewoners deden aangifte bij de politie.

10:55 23-JUL-05
WIJDEWORMER, A7
Motorrijder ernstig gewond bij verkeersongeval
Politie, ambulance en een traumahelikopter zijn zondagochtend uitgerukt voor een ongeval op de A7 waarbij een 21-jarige motorrijder uit Zaandam ernstig gewond raakte. De man reed samen met een andere motorrijder richting Purmerend toen hij kort voor de afrit Zaanse Schans de macht over het stuur verloor. Hij kwam in de berm terecht, raakte de vangrail en kwam ten val. Diverse getuigen verklaarden dat beide motorrijders met zeer hoge snelheid reden waarbij scherp in- en uitgevoegd werd. Medewerkers van de afdeling Verkeersondersteuning kwamen ter plaatse om onderzoek te doen naar de exacte toedracht van het ongeval. Het slachtoffer werd onder politiebegeleiding per ambulance naar het AMC gebracht.
(noot: over de huidige toestand van het slachtoffer is niets bekend)

04:25 24-JUL-05
ZAANDAM, PEPERSTRAAT
Aanhouding voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige Amsterdammer aangehouden voor openlijke geweldpleging, mishandeling en bedreiging. De verdachte liep met twee andere mannen op de Beatrixbrug en gooide vanaf de brug een fiets in het water. Twee Zaandammers van 24 en 28 jaar spraken de mannen hierop aan. De woordewisseling mondde uit in een vechtpartij waarbij het tweetal werd geschopt en geslagen. Daarbij liepen zij letsel op aan ledematen en gezicht. De verdachte kon op de H. Gerhardstraat door de politie worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De politie is nog op zoek naar beide andere mannen.

03:32 24-JUL-05
ZAANDAM, PANNEROODSTRAAT
Vier mannen aangehouden voor diefstal boot
Geholpen door verschillende getuigen heeft de politie vier mannen aangehouden die worden verdacht van diefstal van een boot. Mannen die aan de Gouw zaten te vissen zagen twee bootjes voorbij varen, waarbij de ene boot de andere voortsleepte. Gezien het tijdstip vonden zij dit vreemd en waarschuwden de politie. Politiemensen stelden een onderzoek in in de omgeving en zagen ter hoogte van Karel Lotsylaan onder een viaduct de bootjes liggen. Een jongen op een fiets wist vervolgens te vertellen dat vier jongens vanaf de boot in een rode auto waren gestapt. De agenten zagen de auto rijden op het Prins Bernhardplein en volgden het voertuig tot het Hof van Saenden. Daar werd het viertal, een 20-jarige Zaandammer, twee mannen van 18 en 24 uit Koog aan de Zaan en een 19-jarige man uit Zaandijk, aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. In de auto trof de politie inbrekerswerktuigen aan. De boot bleek inderdaad gestolen te zijn vanaf de Gouw. Het viertal werd ingesloten. Om de verdachten te kunnen pakken, heeft de politie geen tijd genomen om de gegevens van de vissers en de jongen op de fiets te noteren. De politie verzoekt hen daarom contact op te nemen met politiewijkteam Zaandam-Midden via 0900-8844.

08:55 31-MEI-05
ZAANDAM, DAM
Fietsendief aangehouden op Schiphol
De politie heeft een 28-jarige man uit Zaanstad aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De fiets werd op 30 mei gestolen vanaf de Dam in Zaandam. Een paar weken later zag de eigenaar van de fiets het voertuig staan in een kringloopwinkel in Zaandam en waarschuwde de politie. Uit de administratie van de winkel bleek de fiets aangeboden te zijn door de 28-jarige man die door de politie is aangemerkt als veelpleger. Hij werd landelijk gesignaleerd en werd zaterdagmiddag op bij de paspoortcontrole op Schiphol aangehouden door de Koninklijke marechaussee. De verdachte werd in verzekering gesteld.


---- --