Socialistische Partij

Bescherm consument tegen onkundige opticien

24-07-2005 De SP wil dat er duidelijke kwaliteitseisen worden gesteld aan opticiens om de consument beter te beschermen. Uit een steekproef van het Dagblad van het Noorden bleek dat oogmetingen regelmatig onbetrouwbaar zijn en er onvoldoende wordt doorverwezen. Dit kan leiden tot complicaties en oogschade.

De branche zelf dringt al langer aan op wettelijke eisen om de vakbekwaamheid te bewaken. Sinds de vereenvoudiging van de Vestigingswet kan iedereen zich uitgeven voor opticien of ooglensspecialist. Ongekwalificeerde beroepsbeoefenaars kunnen ogen ernstig beschadigen.

Opticien zou een beschermd beroep moeten worden door verplichte opleidingseisen, registratie en na- en bijscholing. Alleen erkende beroepsbeoefenaars zouden oogmetingen en contactlenzen mogen verstrekken. SP-woordvoerder volksgezondheid Agnes Kant: "De consument verdient bescherming, de overheid kan dit niet alleen aan zelfregulering overlaten."

Agnes Kant De SP wil tevens dat de optometrist in het basispakket wordt opgenomen, zoals in veel andere Europese landen. Kant: "Elders is de optometrist al tientallen jaren een zelfstandig beroep in de gezondheidszorg, met kwalificaties om oogmetingen te doen. Zij kunnen de oogartsen aanvullen en zo helpen de wachtlijsten te verkorten."

In Nederland is de optometrist sinds 2000 wettelijk erkend als hulpverlener in de zorg, maar veel verzekeraars weigeren nog steeds te vergoeden.