Ingezonden persbericht


CORRECTIE: TIJDSTIP OVERHANDIGING VERVROEGD van 15:00 NAAR 10:30 UUR

Persinformatie Middelburg, 15-7-2005

OUDSTE NEDERLANDER WOONT IN ZEELAND

De oudste mannelijke inwoner van Nederland, de heer Jacobus Johannes de Lavoir, is geboren en getogen in Zeeland. Op 14 januari 1898 zag de heer De Lavoir het levenslicht in Ossenisse (gemeente Terneuzen) in Oost Zeeuws-Vlaanderen. En 107 jaar later is hij nog altijd woonachtig in diezelfde gemeente. Ter gelegenheid van zijn naamdag, heeft het Zeeuws Archief een overzicht vervaardigd van zijn voorouders, een zogenaamde kwartierstaat. Deze kwartierstaat (Van) De Lavoir - Joos zal maandag 25 juli a.s. aan hem worden overhandigd door de wethouder van cultuur van de gemeente Terneuzen, mevrouw C.J.J. de Mol-Markusse. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats om 15.00 uur in Zorgcentrum De Vurssche te Axel, in aanwezigheid van familieleden, bewoners en medewerkers.

De kwartierstaat is een voorbeeld van het resultaat dat onderzoek naar familiegeschiedenis kan opleveren met behulp van ISIS, de persoonsnamendatabase op de website van het Zeeuws Archief (zie: www.zeeuwsarchief.nl). In de kring van genealogisch onderzoekers in Nederland en zelfs ver daarbuiten is ISIS vooral bekend en gewaardeerd door de (uitzonder-lijk) grote hoeveelheid gegevens: ruim 3,8 miljoen persoonsgegevens van Zeeuwen.

Medewerkers van het Zeeuws Archief zullen bij de overhandiging van de kwartierstaat een korte toelichting geven op het verrichten van genealogisch onderzoek in het algemeen en dat naar Zeeuwse voorouders in het bijzonder.

-.-.-.-.-

Nadere informatie
Zie bijgevoegde inleiding uit de kwartierstaat (Van) De Lavoir-Joos (embargo tot 25 juli 2005 !) en/of Sander den Haan, Archieven & Collecties Zeeuws Archief, tel. 0118-678800, e-mail s.den.haan@zeeuwsarchief.nl


---- --
EMBARGO TOT 25 JULI 2005 (15.00 UUR)!

Fragment uit de Kwartierstaat (Van) De Lavoir-Loos

"Het betreft hier het overzicht van de voorouders van Nederlands oudste mannelijke inwoner, de heer Jacobus Johannes de Lavoir (Ko) te Terneuzen. Zijn voorgeslacht was zonder uitzondering geboortig van dorpen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit kan frappant worden genoemd: ruim honderd jaar voorouders ter wereld gekomen uitsluitend in het zuidelijke deel van de provincie. Maar het voorouderlijk gebied was zelfs nòg kleinschaliger, want het gaat alleen om plaatsen in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Van deze plaatsen komen de namen van boerengemeenten Boschkapelle, Hengstdijk en Hontenisse in het genealogisch overzicht het meest voor. Hier woonden de rechtstreekse voorouders De Lavoir (Van de Lavoir) en verdienden dezen meer dan een eeuw hun brood. De familienaam doet een oorsprong in de Waalse provincies of Frankrijk vermoeden.

Een genealogisch overzicht als dit wordt een kwartierstaat genoemd: een in generaties gerangschikte opgave van wettige voorouders van een bepaalde persoon. Om precies te zijn, gaat het om een kwartierstaat in vijf generaties, behoudens een tweetal feiten enkel en alleen samengesteld met behulp van de genealogische database ISIS van het Zeeuws Archief (laatst bijgewerkt in januari 2005). Ter aanvulling van de ISIS-informatie werden de akten van de burgerlijke stand waarvan de gegevens nog niet zijn ingevoerd, in originele vorm geraadpleegd. Plaats en datum van overlijden van de ouders van betreffende kwartierdrager De Lavoir (persoon van wie de kwartierstaat uitgaat) werden verstrekt door het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag."

Zeeuws Archief, 15 juli 2005.


---- --