KLM

05/029

NIEUWE KLM-DIENST HYDERABAD HELPT POSITIE SKYTEAM
IN INDIA VERSTERKEN

AMSTELVEEN, 25 juli 2005 - KLM start met ingang van de komende winterdienst vluchten tussen Amsterdam en Hyderabad in India. KLM geeft hiermee een eerste invulling aan de onlangs verkregen uitbreiding van luchtvaartrechten in India en breidt haar internationale netwerk vanuit de Schiphol-hub verder uit. KLM's partners Northwest Airlines en Air France starten tegelijkertijd diensten vanuit respectievelijk Amsterdam en Parijs op Bangalore in het zuiden van India. Door de introductie van de nieuwe vluchten versterkt SkyTeam haar nummer 1-positie als alliantie in de razendsnel groeiende Indiase luchtvaartmarkt.

KLM vliegt vanaf 30 oktober drie keer per week, op dinsdag, vrijdag en zondag, met een MD-11 tussen Amsterdam en Hyderabad. Deze diensten sluiten op Schiphol goed aan op de transatlantische diensten van KLM en Northwest. Daarnaast vergroot KLM haar capaciteit op de dagelijkse vluchten naar Delhi, door de MD-11 te vervangen door de Boeing 777.

Northwest start in de winterdienst een dagelijkse Airbus A330-retourdienst tussen Amsterdam en Bangalore. Air France start tegelijkertijd vijf wekelijkse A330-vluchten tussen Parijs en Bangalore.

Door de toevoeging van al deze nieuwe vluchten zal de SkyTeam-alliantie in de winterdienst 2005/06 in totaal 77 wekelijkse retourdiensten naar en vanuit India hebben. Deze vluchten worden uitgevoerd door KLM, Air France, Northwest, Alitalia, Continental en Delta. De SkyTeam-bestemmingen in India zijn Delhi, Mumbai, Hyderabad, Bangalore en Chennai.

Alle 24 wekelijkse vluchten van KLM en Northwest vanuit Amsterdam naar Delhi, Mumbai, Hyderabad en Bangalore worden door de twee partners in joint venture-verband uitgevoerd. Dit betekent dat in de exploitatie van deze vluchten alle inkomsten en kosten door beide maatschappijen worden gedeeld.

Daarnaast vliegt Air France vanuit Parijs 19 wekelijkse retourdiensten op Delhi, Mumbai en Bangalore. KLM en Air France bieden hun klanten de mogelijkheid om de retourvluchten naar en vanuit India gecombineerd via Amsterdam en Parijs te vliegen, waarbij ook een combinatie van enkele-reistarieven wordt gehanteerd.

"We zijn zeer tevreden over de wijze waarop we kunnen meegroeien met de strategisch belangrijke Indiase markt", aldus KLM's plaatsvervangend president-directeur Peter Hartman. "Als KLM kunnen we dit realiseren dankzij de onlangs verruimde luchtvaartrechten. Daarnaast profiteren we natuurlijk mee van de groei van onze partners Air France en Northwest en van de prominente positie van de SkyTeam-alliantie in India. Door de KLM-diensten tussen onze Schiphol-hub en Hyderabad krijgt niet alleen KLM, maar ook SkyTeam er een nieuwe Indiase bestemming bij."

Het passagiersvervoer in India groeide in boekjaar 2004/05 met 22 procent tot 42 miljoen passagiers. De export van goederen groeide de laatste drie jaar met meer dan 20 procent per jaar, terwijl alleen al in het afgelopen boekjaar de import met 36 procent groeide.