Ingezonden persbericht


Persbericht

BBC TWO in juli:

BBC TWO over de angstaanjagende nieuwe stijl van Al Qaeda

THE NEW AL QAEDA - THE DRUG DEALER, THE ESTATE AGENT AND THE TELEPHONE MAN

Maandag 25 juli om 22.00 uur op BBC TWO

The Drug Dealer, the Estate Agent en the Telephone Man zorgt voor angstaanjagende parallellen met de aanslagen in Londen. Het programma laat zien dat Al Qaeda nooit weg was: de organisatie heeft eenvoudig haar hoofdkantoor gesloten. Daarvoor in de plaats kwamen lokale filialen die zich autonoom gedragen. De onderdelen van de organisatie zijn in die vorm veel moeilijker te identificeren, en het is moeilijker in deze groepen te infiltreren en de leden ervan op te pakken.

De film begint met een reconstructie die de Spaanse politie maakte van het opblazen van een flat in een voorstad van Madrid. Binnen bevonden zich zeven Noord-Afrikaanse terroristen, die zich voorbereidden op het martelaarschap. Zij maakten deel uit van een cel die verantwoordelijk is voor de dood van bijna tweehonderd mensen tijdens de bomaanslagen op Madrileense treinen, vorig jaar. Ze hadden zich ritueel geschoren, dronken heilig water uit Mekka en hadden de witte kleding van het martelaarschap aangetrokken. Ze bliezen zich vervolgens - voor de ogen van de wereldpers - op.

De profielen van deze mannen verschilden enorm van het klassieke beeld dat men tot voor kort had van een internationale terrorist. Maar dat is nu net wat hen zo gevaarlijk maakte: ze waren gewoon. Ze maakten deel uit van het nieuwe Al-Qaeda, dat de Afghaanse generatie opvolgde.

Voor de eerste keer wilden alle sleutelfiguren die jaagden op zowel de bommengooiers in Madrid als in Casablanca, praten met een journalist - Peter Taylor. De programmamakers kregen ook toegang tot cruciale rapporten van de inlichtingendienst en ontvingen vertrouwelijke briefings van de Britse veiligheidsdienst.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (