Time : 5:17:28 PM
Date : Tuesday, July 26, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

Handel in vervallen producten in JumetHet FAVV maakt inventaris op van in beslag genomen producten

Het FAVV maakt sinds vandaag in samenwerking met het parket van Charleroi een nauwkeurige inventaris op van de producten die vorige week bij de huiszoeking bij het bedrijf SOBELCO in Jumet in beslag werden genomen.
Het ging hierbij om 279 paletten met verdachte levensmiddelen waarop bewarend beslag werd gelegd als gevolg van een vermoeden van fraude i.v.m. de etiketten en de data vermeld op de verpakkingen.
·De uiterste consumptiedatum is de uiterste datum waarop een aan bederf onderhevig levensmiddel mag worden verkocht. Die is als dusdanig bepalend voor de bestemming van het product (verse producten, ...)

·De datum van minimale houdbaarheid wordt gebruikt om de levensduur van microbiologisch stabiele levensmiddelen aan te geven, bij middel van de vermelding "ten minste houdbaar tot ..." (conserven, chocolade). Als die datum verstreken is, is het product niet ineens slecht en houdt het ook geen gevaar in voor de consument. Om het te mogen verkopen, moet de exploitant echter wel aan de hand van een risicoanalyse kunnen aantonen dat het product onschadelijk is.

Het Agentschap maakt thans bij SOBELCO

1.de inventaris op van de betreffende producten :
·verkoopbenaming

·merk

·hoeveelheid

·datum van minimale houdbaarheid indien mogelijk en betrouwbaar
·partijnummer indien mogelijk en betrouwbaar


2.een rangschikking op van de geïnventariseerde producten :
·groep 1 : bedrieglijke en/of producten met afwijkingen (kleverige snoepjes, uitgezette tetrabriks, ...)

* een bemonstering per partij en ter
beschikking stellen van Parket voor verdere afhandeling
·groep 2 : producten met overschrijding van de datum van minimale houdbaarheid, maar zonder aanwijzing voor fraude of vastgestelde afwijkingen


* een bemonstering voor het FAVV met het oog op een risico-evaluatie
·groep 3 : producten die geen afwijking vertonen. Al deze producten blijven uiteraard in bewarend beslag en ter beschikking van het parket.
Tegelijk wordt bij het FAVV het intern onderzoek naar het verleden van dit bedrijf (onderwerpen van controles en controleverslagen) verder afgewerkt.

Op dit moment is het onmogelijk om de betrokken producten eenduidig te identificeren. De juiste vervaldata of lotnummers, evenmin als de afnemers ervan zijn gekend.
Daarom vraagt het FAVV in overleg met het parket aan alle afnemers van voedingsmiddelen van Sobelco om de betrokken producten te blokkeren. Indien de producten werden doorverkocht, moeten de afnemers verwittigd worden.
Voedingsmiddelen afkomstig van Sobelco mogen niet te koop aangeboden worden. Deze maatregel geldt tot er meer duidelijkheid is over de identiteit van de vervalste producten.

Het FAVV herinnert tevens aan de oproep van het parket van Charleroi dat de afnemers van Sobelco zich melden bij de cel ECOFIN (071/236.948)

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : pascal houbaert 0475 20 66 73
Contactpersoon voor de Franstalige pers : pierre cassart 0477 69 35 65