Gemeente Westerveld

26-7-2005
Risicokaart Drenthe online

Dinsdag 26 juli gaat de risicokaart Drenthe online. Op de risicokaart vindt u letterlijk en figuurlijk de grootste risicovolle situaties in de provincie 'in kaart gebracht'.

Wat staat er op de risicokaart?
De risicokaart is een verzameling van gegevens die allemaal betrekking hebben op veiligheid, risico's en rampenbestrijding in de provincie Drenthe.
De risicokaart geeft een beeld van de incidenten die in de provincie kunnen voorkomen; incidenten waarvan de kans dat ze gebeuren erg klein is maar waarvan de effecten dusdanig groot kunnen zijn dat de gemeenten, de hulpdiensten en de burgers zich toch hierop willen voorbereiden.
Per gemeente gaat het hierbij om een groot scala aan incidenten:


- bedrijven met ontploffingsgevaar (zoals LPG-stations);
- ongevallen met gevaarlijke stoffen tijdens het transport over water, weg, spoor of door een buisleiding:

- ongevallen op het water;

- luchtvaartongevallen;

- treinongevallen;

- grote menigten (bijv. evenementen);

- natuurbranden.
vuurwerkopslagplaatsen;

- bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken of opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen;

- instellingen met mensen die zichzelf minder goed kunnen redden bij calamiteiten, zoals ziekenhuizen en verpleeginstellingen. Risicokaart Drenthe

Voor wie is de risicokaart?
De risicokaart is in de eerste plaats gemaakt voor de inwoners van provincie Drenthe. De overheid wil u hiermee zo goed mogelijk informeren over risico's in uw omgeving.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om u hiermee schrik aan te jagen. Daar is ook geen enkele reden voor. De kans op een ramp is gelukkig erg klein.

Bewustwording
Wel wil de overheid hiermee bereiken dat we ons met elkaar bewust worden van de risico's die onze samenleving kent. Dat is van belang voor de keuzes waar de overheid regelmatig voor staat, zoals:
* waar bouwen we woningen?

* waar komen fabrieken?

* welke invloed hebben die keuzes op de werkgelegenheid?

De risicokaart is ook gemaakt voor de hulpverleningsdiensten en gemeenten. Zij kunnen hun plannen voor het bestrijden en voorkomen van incidenten en rampen afstemmen op de gegevens uit de risicokaart.

Risicokaart Drenthe
Op de site http://risicokaart.drenthe.nl vindt u informatie over wat de risicokaart is en hoe deze werkt. Daarnaast worden veelgebruikte begrippen uitgelegd en wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen. Op deze site vindt u ook specifiek de risicovolle situaties in de gemeente Westerveld.
Kijkt u voor meer informatie, over risico's en wat u moet doen als er een ramp gebeurt, ook in de gemeentegids (blz. 36 tot en met 41).