Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

15-07-2005
Programma Sint Jacobus Paardenmarkt 2005

SINT JACOBUS PAARDENMARKT 2005 WOENSDAG 27 JULI 2005

Al vroeg is het een drukte van belang in de Kerkstraat. Marktkooplieden die hun kraam inrichten. Verderop in de Kerkstraat, tussen de Waalsmondelaan en de Oude Toren, worden de eerste paarden en pony's vastgezet aan de witgeverfde bomen.

AANVOER PAARDEN:
Om de animo onder de eigenaren van paarden en pony's te vergroten om hun dier op de paardenmarkt te plaatsen, worden er ook dit jaar weer aanvoerpremies betaald. Voor een paard is dit 15 en voor een pony 10. Bovendien vindt om 11.30 uur een verloting met (kleine) geldprijzen plaats onder de aanvoerders van paarden en pony's. Burgemeester drs. A.D. van den Bergh zal de winnende loten trekken.

Vanaf 08.00 uur wordt het menens. De marktkramen zijn ingericht, de bezoekers schuifelen al langs de kramen en de eerste gesprekken over paarden en pony's zijn al aan de gang. Ook de paardentram van Ad Baan is inmiddels gearriveerd en begint aan zijn ritten door Alblasserdam.

LOTERIJ:
Inmiddels worden de eerste loten van de grote Sint Jacobus Paardenmarkt Loterij verkocht. Ook dit jaar worden de loten op twee plaatsen verkocht. De prijs per twee loten bedraagt 1 (een lot kan natuurlijk ook en kost dan 0,50.) Er staat een kraam ter hoogte van de CBS de Schalm in de Kerkstraat, terwijl de andere kraam op zijn oude vertrouwde plaats, bij de paarden staat. Traditie is, en dat zal dus ook in 2005 het geval zijn, dat binnen vier uur de beschikbare 4000 loten worden verkocht.

KEURING OM DE S.N.S. PRIJZEN:
Om 10.30 uur is er voor pony's een keuring onder het zadel, om de S.N.S. prijzen. Op het grasveld aan de Meursingstraat staan de zenuwachtige pony's met hun nog zenuwachtiger jeugdige berijders/berijdsters al te trappelen van ongeduld.

VRIEND OF VRIENDIN VAN SINT JACOBUS:
Het comité Sint Jacobus Paardenmarkt, traditiegetrouw weer aanwezig in de Kerkstraat, maakt van de gelegenheid gebruik om donateurs te werven voor de Paardenmarkt. Voor 12 per jaar kunnen particulieren Vriend of Vriendin worden van Sint Jacobus. Ook bedrijven kunnen zich hier aanmelden. Voor bedrijven geldt een minimale bijdrage van 45 per jaar.

Vanaf 12.00 uur worden de paarden en pony's weer teruggebracht naar de wei of de stal, terwijl de marktkooplieden hun waren beginnen in te pakken.

AVONDPROGRAMMA:
Vanaf 18.45 uur is het grasveld tussen de Roemer Visscherstraat en de Hobbemalaan het toneel van een hippisch festijn.

Het avondprogramma ziet er als volgt uit:

18.45 - 19.15 uur Muzikale opluistering m.m.v. "The Dutch All Stars Jazzband".
Vanaf 20.45 uur zal "The Dutch All Stars Jazzband" optreden in HCR "Het Wapen van Alblasserdam" op de Dam;

19.15 - 19.45 uur Hoogtesprong. Welke combinatie springt het hoogst over een
hindernis:

19.45 - 20.00 uur De winnende loten worden getrokken door Notaris Mr. H. Lunenborg;

20.00 - 20.20 uur Demonstratie met strijdwagens, verzorgd door Stal Brooymans;

20.20 - 20.50 uur Ringrijden met meerwielige wagens, verzorgd door Arresleeclub "Glijen en Rijen";

20.50 - 21.10 uur Demonstratie met Belgische Paarden, verzorgd door Stal Brooymans;

21.10 uur Stoelendans voor pony's

21.20 uur Einde.