Politie Groningen

Alcoholgebruik achter het stuur daalt (27/07/05)

Provincie Groningen 27-07-2005 -

Groningers zitten steeds minder vaak met een slok op achter het stuur. Het aantal alcomobilisten was in 2004 lager dan voorgaande jaren. In een onderzoek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in weekendnachten blijkt dat 1,8% van de bestuurders in onze provincie in overtreding was. Landelijk ligt dat percentage op 3,4%. De daling van het aantal overtreders gaat samen met een stijging van het aantal mensen dat met minder dan 0,2 promille achter het stuur zit. Het aantal zwaardere drinkers in onze provincie (0,8 promille of meer) daalde echter nauwelijks. Landelijk nam dat zelfs toe.

Groningen scoort al jaren als één van de meest nuchtere provincies als het gaat om alcoholgebruik achter het stuur, samen met de provincies Overijssel en Drenthe. In de regio West-Nederland is dat beduidend slechter. De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben het hoogste aandeel overtreders (4,7 en 4,1%). Landelijke cijfers laten zien dat de meeste overtreders zich bevinden onder de groep 25 tot 34-jarigen en 35 tot 49-jarigen. De meerderheid van de overtreders (85%) bestaat uit mannen. Onder zowel mannen als vrouwen vond in bijna alle leeftijdscategorieën een daling van het aantal overtredingen plaats. Opvallend is echter een stijging van het aantal overtredingen onder vrouwen van 18 tot 24 jaar (0,8% in 2004, 1,0% in 2004).

Vrijdagnacht
Op vrijdagavond is het aandeel overtreders het hoogst (3,7% en zaterdag: 3,1%). En de meeste overtreders worden gevonden tussen 02.00 en 04.00 uur in de ochtend. In deze tijdsperiode is het aantal overtreders echter ook het sterkst gedaald. Tussen 22.00 en 02.00 uur daalde het aantal overtreders op de vrijdagavond weinig tot niets.

Vaker in privésituatie
Het percentage alcomobilisten die van vrienden of familie en kennissen komen, is afgelopen jaar sterk gestegen tot 26% van het totaal aantal drinkers (was 19%). Het grootste aantal drinkers is nog altijd afkomstig uit cafés, bars, restaurants of discos (50% van het totaal). Ongeveer een op de tien komt van thuis.

Zware drinkers
In het rapport Alcoholgebruik in weekendnachten 2004 van het AVV (Ministerie van V en W) worden aanbevelingen gedaan met betrekking tot handhaving en voorlichtingscampagnes. Zo wordt aanbevolen om het aantal controles op het huidige niveau te houden, omdat uit onderzoek is gebleken dat wanneer de controles afnemen het alcoholgebruik weer toeneemt. Verder wordt specifieke aandacht gevraagd voor de groep zware drinkers. Landelijk steeg het aantal zware drinkers met 10%. Deze groep is verantwoordelijk voor een onevenredig groot deel van de ongevallen.