Partij van de Arbeid


Den Haag, 27 juli 2005


Vragen van de leden Adelmund en Smeets (beiden PvdA) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Vreemdelingenzaken en Integratie


over een reorganisatie bij het petrochemisch concern Sabic


1. Is het u bekend dat het Saoedische petrochemische concern Sabic (eigenaar van de petrochemische fabrieken in Geleen die vroeger tot het DSM-concern behoorden) bij zijn vestiging in het Duitse Gelsenkirchen een reorganisatie doorvoert waarbij 175 banen verdwijnen, en dat de bedrijfsleiding en ondernemingsraad van Sabic Polyolefine in Gelsenkirchen overeenstemming hebben bereikt over een sociaal plan waarvan aanbod van banen bij Sabic in Nederland een onderdeel is?


2. Acht u het wenselijk dat multinationals bij reorganisaties in Duitsland overtollig personeel vervangende arbeid aanbieden bij vestigingen over de grens (in Nederland), als vervangende arbeid niet beschikbaar is bij vestigingen in Duitsland?


3. Geldt dit ook voor werknemers zonder de nationaliteit van een van de EU-lidstaten, als zij 15 jaar legaal in Duitsland wonen en werken (de zogenoemde derdelanders)?


4. Is het juist dat er op grond van huidige wet- en regelgeving een tewerkstellingsvergunning kan worden geweigerd voor dergelijke derdelanders?


5. Is het wel mogelijk om een derdelander vanuit een Duitse vestiging zonder tewerkstellingsvergunning te detacheren naar een Nederlandse vestiging, waarbij de betrokkene in Duitsland blijft wonen?


6. Maakt artikel 14 van Richtlijn 2003/109/EG het in de toekomst mogelijk dat een derdelander zoals in vraag 3 zonder tewerkstellingsvergunning als grensarbeider in Nederland kan werken?


7. Acht u het mogelijk en wenselijk om tewerkstellingsvergunningen af te geven voor derdelanders zoals in vraag 3, vooruitlopend op implementatie van deze richtlijn (uiterlijk op 23 januari 2006)?


ANP (11-2-2005) en persbericht Sabic (http://www.sabic-limburg.nl/nieuws/_nl/jobs_polyolefine.htm, 7-6-2005)
Arrest van het Hof van Justitie C-445/03 d.d. 21 oktober 2004