Time : 10:15:18 AM
Date : Wednesday, July 27, 2005
Sender Name: Intrum Justitia

Werkende singles (de helft met kinderen, de helft zonder) vertegenwoordigen de belangijkste groep wanbetalers (36%) Belgie

Meer dan een derde van de debiteuren zit in de financiële problemen of heeft te veel schulden; een vierde kan rekeningen niet betalen o.w.v. werkloosheid, ziekte of scheiding


- 53% van de wanbetalers zijn aan het werk.

- De belangrijkste leeftijdscategorie van debiteuren zijn de mensen tussen 26 en 45 jaar (62%), waarvan 33% alleenstaand zonder kinderen zijn.

- De belangrijkste redenen van niet-betaling van de facturen zijn financiële problemen.

- Slechts 3,5% van de gezinnen met achterstallige betalingen schijnt echt van slechte wil te zijn.

Dat zijn de opmerkelijkste bevindingen van het telefonisch onderzoek dat Intrum Justitia, Europees en Belgisch marktleider op het gebied van debiteurenbeheer, uitgevoerd heeft tijdens de maand juni. 2500 wanbetalers (consumenten) werden bevraagd naar hun familiale situatie, hun leeftijd, of ze werken of niet en welke de reden was om hun facturen niet te betalen.

Tijdens de maand juni voerde Intrum Justitia een ad-random telefonische enquête uit bij 2500 wanbetalers uit het debiteurenbestand. Als marktleider, hecht de onderneming veel belang aan onderzoek om op basis van de meest accurate marktgegevens te adviseren bij het optimaliseren van het debiteurenbeheer van haar klanten. Het objectief van dit onderzoek is een beter inzicht te verwerven in de redenen van wanbetaling van consumenten en in hun familiale en financiële situatie.

Werkenden maken de grootste groep wanbetalers uit

Van de 2500 ondervraagden, heeft meer dan de helft (53%) een job. Dit is toch wel een opmerkelijk resultaat. Bij een derde van hen (35%) bedraagt de schuld meer dan 500¤. Van alle ondervraagden geeft slechts een tiende werkloosheid aan als reden van niet-betaling van de facturen.

34% van de groep werkenden is alleenstaand zonder kinderen - bij de niet-werkenden is 37% alleenstaand zonder kinderen.

Jonge gezinnen belangrijkste groep wanbetalers

Leeftijdscategorie tot 25 jaar
63% uit de leeftijdscategorie tot 25 jaar is alleenstaand zonder kinderen - slechts een vierde van deze ondervraagden heeft kinderen. 38,4% van deze leeftijdsgroep geeft aan in financiële problemen te zitten, hoewel 51% wel werk heeft. Slechts een tiende zegt dat werkloosheid aan de basis ligt van het niet (kunnen) betalen van hun facturen; ook een tiende van de mensen geeft aan geen factuur te hebben ontvangen. Een persoon gaf als reden dat hij zijn GSM kwijt is en daardoor zijn telecom-factuur niet kan betalen.

Leeftijdscategorie tussen 26 en 45 jaar
De grootste leeftijdscategorie is echter die tussen 26 en 45; 53% van hen heeft kinderen, 33% zijn alleenstaanden zonder kinderen, 14% is gehuwd of samenwonend zonder kinderen. Meer dan de helft (55%) van hen heeft een job, toch geeft 39,5% aan in de financiële problemen te zitten. 5% legt de oorzaak bij hun scheiding (een dame zei haar facturen niet te mogen betalen, omdat ze anders afgeranseld zou worden door de kinderen van haar ex-echtgenoot), een tiende zegt dat hun werkloosheid de oorzaak is, 6% kan niet betalen o.w.v. ziekte - een persoon gaf ziekte echter aan als reden, maar specifieerde daarbij dat hij beide voeten had gebroken en dus geen facturen kon betalen.

Het aantal mensen dat de facturen gewoon niet wil betalen ligt in deze categorie op 4%, dus iets hoger dan het gemiddelde. 13% van de mensen geeft aan dat de factuur verkeerd werd opgesteld. De meerderheid van de mensen met dit excuus heeft wel een contract afgesloten op de eigen naam, maar voor iemand anders, en zit daardoor in de problemen. Een opmerkelijk excuus kwam van een ondervraagde single zonder kinderen. Hij werkt zo hard en zo veel dat hij geen tijd heeft om zijn facturen te betalen. Een andere persoon kan zijn rekeningen niet betalen omdat hij geen auto heeft.

In deze leeftijdscategorie, net als bij de 65-plussers, zijn de schulden ook het grootst. Bij 55% van deze mensen gaat het om bedragen hoger dan 250¤.

Leeftijdscategorie tussen 46 en 65 jaar
Van de groep mensen tussen 46 en 65 jaar heeft 62% kinderen, 50% is aan het werk. 66% heeft te kampen met financiële problemen, 16% kan door ziekte de rekeningen niet betalen (het op één na hoogste percentage van alle ondervraagden!). Een van de ondervraagden zei dat hij de facturen waarschijnlijk altijd als reklame had aanzien en deze dus systematisch onmiddellijk had weggegooid.

Leeftijdscategorie boven 65 jaar
Bij de 65-plussers, werkt toch nog bijna een derde (27%). De reden van niet betaling is voor bijna de helft onder hen dat ze in financiële moeilijkheden zitten - waarbij de meesten aangeven dat hun pensioen niet volstaat-, voor een derde is het ziekte.

"Het is opmerkelijk dat het niet de verwachte bevolkingsgroepen, zoals werklozen of alleenstaanden met kinderen zijn die het grootste percentage van de wanbetalers uitmaken. Het zijn echter werkende mensen, vaak alleenstaanden zonder kinderen, die in de schulden zitten. Wellicht is dat ook de categorie mensen die indruk willen maken op hun omgeving en daardoor boven hun stand gaan leven.", geeft Robin Vieveen, Managing Director Intrum Justitia, aan.

Het persbericht met grafieken is te bekijken op
http://www.intrum.be/pagec.php?p=smoezen

Over Intrum Justitia:
Intrum Justitia is Europees marktleider op het gebied van debiteurenbeheer. De onderneming is genoteerd aan de Stockholm Beurs.

Door middel van uitmuntend relatiebeheer en het bieden van totaaloplossingen op het gebied van debiteurenbeheer, wil Intrum Justitia de cashflow en lange termijn winstgevendheid van opdrachtgevers structureel optimaliseren.

In Europa heeft Intrum Justitia een marktaandeel van 35% en 2900 medewerkers in 21 landen. De omzet in 2004 bedroeg 309 miljoen Euro, voor 70% op de consumenten- en 30% op de business-to-businessmarkt. Voor alle bijkomende informatie over de onderneming, kan u de website raadplegen www.intrum.be.

Voor alle bijkomende informatie:
Intrum Justitia
Robin Vieveen
Martelaarslaan 53
9000 Gent
Tel.: 09/218 90 35
Fax: 09/218.90.51
E-mail: r.vieveen@intrum.com

URL: http://www.intrum.be
http://www.intrum.be/pagec.php?p=smoezen