AutoRai

Print

Chevrolet Matiz nu ook leverbaar met automaat

(27-7-2005)
Voor het eerst is de nieuwe Chevrolet Matiz 0.8 in Europa ook leverbaar met een viertraps automatische transmissie. Dankzij zijn compacte afmetingen (lxbxh: 3.495 x 1.495 x 1.500 mm) is de Matiz uitermate geschikt voor het gebruik in de stad en als gevolg van de kleine draaicirkel van 9,20 meter past hij gemakkelijk in ieder parkeervak. Dankzij de automaat en de standaard stuurbekrachtiging is Chevroletâs mini nu nog eenvoudiger door de stad te manoeuvreren. De Matiz 0.8 met automaat is inmiddels leverbaar via de Nederlandse Chevrolet-dealers, met prijzen die beginnen vanaf EUR 10.495,- voor de Matiz Style automaat en EUR 11.245,- voor de Matiz Airco Style aut.

De automatische transmissie is leverbaar in combinatie met de soepele 796 cm3 driecilinder benzinemotor, die goed is voor 38 kW/52 pk en een maximum koppel van 71,5 Nm bij 4.400 tpm. Dankzij die prestaties maakt de Matiz zijn naam als een flexibele en vlugge stadsauto meer dan waar. Voorzien van de 0.8-liter met automaat accelereert de Matiz in 21,9 seconden van 0 naar 100 km/u en bereikt hij een topsnelheid van 135 km/u.

De nieuwe automatische transmissie biedt de volwaardige flexibiliteit van een conventionele viertraps automaat, maar wordt bovendien elektronisch aangestuurd. Dat resulteert in een motor die perfect bij de versnellingsbak past en zorgt er voor dat ze gezamenlijk maximale efficiency genereren en daarmee een optimaal brandstofverbruik. De 0.8-liter driecilinder motor biedt daar al een verbetering van 17% ten opzichte van zijn voorganger. Dankzij de nieuwe automaat in de Matiz ligt het verbruik nagenoeg gelijk aan dat van de handgeschakelde vierversnellingsbak.

De driecilinder motor is op een aantal belangrijke punten ingrijpend verbeterd. Zo is de klepbediening onder meer uitgerust met aluminium tuimelaars met rollers in plaats van een stalen kleptuimelaar. Dit reduceert het frictieverlies in de kleppentrein met 15 procent. Bovendien komen de voordelen van deze aanpassing vooral tot uiting in het brandstofverbruik. De gemiddelde consumptie (MVEG) bedraagt slechts 5,7 liter per 100 kilometer, een besparing van maar liefst 0,4 liter ten opzichte van het vorige model met een handgeschakelde versnellingsbak.

Dankzij de slimme indeling en de wielbasis van 2.345 mm biedt de vijfzitter in verhouding veel ruimte en ook een gevoel van ruimte. De bagagecapaciteit bedraagt 170 liter volgens de VDA-norm. Dankzij zijn moderne, frisse styling, het slim benutten van de beschikbare ruimte, de aantrekkelijke prijs en de geoptimaliseerde techniek heeft de Matiz alles in zich om een aanzienlijk deel van de groeiende markt voor miniâs in te nemen. De nieuwe Matiz is gepositioneerd in een segment dat in 2003 goed was voor 5 procent (890.000 stuks) van de totale markt in West en Midden Europa en zelfs 5,5 procent (ruim 1 miljoen autoâs) van die markt in 2004. En er is duidelijk sprake van een opwaartse trend.

In mei verscheen de nieuwe Matiz in de meeste Europese landen op de markt. In mei en juni alleen al werden er ruim 7.300 exemplaren van de Matiz verkocht en Chevrolet Europe verwacht dat dat aantal eind dit jaar ruim 40.000 stuks bedraagt.

Gedurende de eerste zes maanden van 2005 zag Chevrolet Europe de verkopen met 25 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot en met juni verkocht de onderneming ruim 117.000 autoâs, vergeleken met 93.550 autoâs in de eerste helft van 2004. Het marktaandeel groeide in de eerste zes maanden van dit jaar van 0,87 naar 1,07 procent.