GroenLinks

Femke Halsema vraagt Balkenende opheldering in kwestie NPS

27 juli 2005

Staatssecretaris van der Laan moet duidelijkheid verschaffen over de toekomst van de NPS. Dat stelt Femke Halsema in schriftelijke vragen die zij vandaag heeft ingediend. Het is onbestaanbaar dat de woordvoerders van CDA en D66 vechtend over straat rollen over het al dan niet voortbestaan van programma's als Sesamstraat en Zembla. Het beeld ontstaat dat Van der Laan, sinds de totstandkoming van het Paasakkoord, de regie volledig kwijt is.

Femke Halsema wil behalve inzicht in de afspraken over de toekomst van de NPS, op een aantal punten opheldering van premier Balkenende. Zo vraagt zij zich af of het kabinet niet te veel de oren laat hangen naar de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Er lijkt een nieuwe vorm van achterkamertjespolitiek te zijn uitgevonden. Het enige verschil met 'Paars' is dat de zaken niet worden gedaan in het Torentje, maar in de werkkamer van Maxime Verhagen.

Femke Halsema heeft de volgende vragen gesteld aan staatssecretaris van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen:


1. Heeft u kennis genomen van de reconstructie van NRC Handelsblad over de besluitvorming over de opheffing van de NPS en de daaropvolgende berichtgeving in onder meer Trouw en Algemeen Dagblad?


2. Wat is uw reactie op de reconstructie? Herkent u zich in de wijze waarop de gang van zaken is beschreven? Zo nee, op welke onderdelen van de beschrijving kunt u zich niet vinden?


3. Kunt u bevestigen dat u niet aanwezig was bij de besluitvorming over de toekomst van de NPS, en dat op woensdagavond 22 juni de gemaakte afspraken aan u zijn meegedeeld? Klopt het dat u "ontplofte", de afspraken "onacceptabel" vond en heeft gezegd "hiermee kan ik niet naar buiten"?


4. Hoe verhoudt de reconstructie van NRC Handelsblad zich tot uw beantwoording van mijn vragen tijdens het spoeddebat op 30 juni jongstleden, waarbij u stelde dat u aanwezig was bij "de finale onderhandelingen" over de opheffing de NPS? Bent u het met mij eens dat u moet terugkomen op deze uitspraak?


5. Heeft u kennis genomen van het feit dat de woordvoerders van D66 en CDA van mening verschillen over de precieze inhoud van de afspraken?


6. Kunt u aangeven wat nu precies is afgesproken over de toekomst van de NPS en de programma's die de NPS maakt? Bent u bereid de tekst van het Paasakkoord en de uitwerking daarvan aan de Kamer toe te zenden? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u van mening dat de NOS in het nieuwe bestel opiniërende programma's moet kunnen maken? Zo nee, waarom niet?


8. Wat is uw mening over het gegeven dat verscheidene politici concrete uitspraken doen over het voortbestaan van televisieprogramma's als Nova, Buitenhof, Zembla en Sesamstraat? Bent u het met mij eens dat de Raad van Bestuur van de publieke omroep binnen kaders moet kunnen bepalen welke programma's wel, en welke niet, worden gemaakt?

Femke Halsema heeft de volgende vragen gesteld aan minister-president Balkenende:


1. Heeft u kennis genomen van de reconstructie van NRC Handelsblad over de belsuitvorming over de opheffing van de NPS en de daaropvolgende berichtgeving in onder meer Trouw en Algemeen Dagblad?


2. Vindt u het gebruikelijk dat politieke problemen over een bepaald thema, in dit geval de interpretatie van het Paasakkoord over de opheffing van de NPS, worden opgelost in afwezigheid van de betrokken bewindspersoon? Kunt u aangeven waarom in een vergelijkbaar geval, namelijk bij de onderhandelingen over de WAO, wél de betrokken bewindspersoon aanwezig was?


3. Bent u met mij van mening dat het vreemd is dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen blijkbaar het laatste woord hebben over door het kabinet te voeren beleid? Vindt u deze machtverschuiving van het 'Torentje' naar de kamer van de heer Verhagen een wenselijke ontwikkeling?


4. Heeft u kennis genomen van het artikel "Torentjesoverleg" heet nu 'formatieconstructie'" Herkent u zich in het beeld dat het land wordt geregeerd door een 'kabinet-Berlage'? In hoeverre is het kabinet-Balkenende naar uw mening nog meester over het kabinetsbeleid?

NRC Handelsblad, 23 juli 2005
Zie onder meer Trouw, 26 juli 2005
NRC Handelsblad, 23 juli 2005
NRC Handelsblad, 25 juli 2005