Politiebond ACP

Verwarring over brief DGVP
Rond 20 juli jl. heeft u een brief van de Dienst Geneeskundige Verzorging Politie (DGVP) ontvangen. Hierin kunt u lezen dat de DGVP per 1 januari 2006 ophoudt te bestaan. Dit is het gevolg van de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet op die datum. Verder stelt de brief dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in samenwerking met het NPI een (nieuwe) collectieve ziektekostenverzekering voor de politie in stand wil houden. Tenslotte wordt u gevraagd uw verzekeringsgegevens te controleren en samen met gegevens van uw huisarts te retourneren aan de DGVP.

DGVP opgeheven

De DGVP is een publiekrechtelijke verzekeraar. Dat betekent dat het recht tot deze verzekering wordt geregeld via de arbeidsvoorwaarden. Publiekrechtelijke verzekeraars bepalen zelf welke pakketten worden aangeboden tegen welke premie en ze bepalen zelf welke eigen risico's mogelijk zijn. In principe bemoeit de overheid zich nergens mee. Anders dan de ziekenfonds- en privé-particulierverzekerden in Nederland zult u van de DGVP dan ook geen "aanbieding" ontvangen voor de nieuwe basisverzekering. De DGVP zal per 1 januari ophouden te bestaan omdat de verzekering niet meer op dezelfde manier kan worden georganiseerd als dat nu het geval is.

Collectieve ziektekostenverzekering vakbonden

Vanaf het moment dat de onderhandelingen rond het Sociaal Akkoord zijn vastgelopen, hebben de vakbonden ACP, NPB en VMHP gecommuniceerd zelf op zoek te gaan naar de mogelijkheden om een ziektekostenverzekering op te richten voor werknemers van de sector politie. Deze regeling zal gebaseerd zijn op solidariteit en collectiviteit. Ook moet de verzekering gelijk zijn aan dat van de DGVP waar het gaat om de kring van verzekerden (actieven, postactieven en gezinsleden) en het pakket.

Het nieuws dat ook BZK bezig is de mogelijkheden naar een soortgelijke ziektekostenverzekering te onderzoeken, schept begrijpelijkerwijs verwarring. Hiermee is echter niet van de baan wat de vakbonden in eerste instantie al van plan waren. Integendeel, de verkennende gesprekken met de verzekeraars nemen steeds concreter vormen aan. Naar verwachting kunnen wij eind augustus of begin september meer duidelijkheid verschaffen.

Wat te doen?

Uiteindelijk gaat het erom dat u op een goede manier verzekerd bent in een regeling die recht doet aan het specifieke politiewerk. Pas wanneer de pakketten duidelijker vorm aannemen, kunnen wij u daarin voorzien van gedegen advies. Op dit moment hoeft u nog geen keuze te maken. Wij adviseren u dan ook te wachten tot er meer informatie voorhanden is. Aan de vraag van de DGVP om uw gegevens te controleren en samen met de gegevens van uw huisarts te retourneren, kunt u dan ook gerust voldoen. U verplicht zich door dit te doen nergens toe.

Terug naar index