Gemeente Bernheze


Regentonactie in Bernheze geslaagd

Waterbesparing in Nederland en tegelijk de watervoorziening in ontwikkelingslanden verbeteren door de aanschaf van een regenton. De gemeente Bernheze doet sinds voorjaar 2004 mee aan de landelijke campagne Een Ton voor Water'. Ruim 140 inwoners kochten vorig jaar tijdens de actie een regenton. De actie is een succes gebleken en daarom in het voorjaar herhaald.

Naar schatting sterven twaalf miljoen mensen jaarlijks door waterschaarste, vervuild water en onhygiënische levensomstandigheden. Concurrentie om water leidt wereldwijd tot toenemende sociale en politieke spanningen. De Verenigde Naties voorspellen dat de toegang tot schoon drinkwater de komende 25 jaar de belangrijkste oorzaak van conflicten en oorlogen in Afrika zal zijn.

De regentoncampagne is een gezamenlijk initiatief van Novib, de Centra voor Internationale Samenwerking en milieuorganisaties. Met de verkoop van regentonnen wordt aandacht gevraagd voor het schrijnende tekort aan voldoende schoon (drink)water op veel plaatsen in de wereld. Van iedere verkochte regenton gaat 5,- naar partnerorganisaties van Novib in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Ook de gemeente Bernheze stelt 5,- per verkochte regenton beschikbaar en heeft de opbrengst van de campagne over 2004 geheel geschonken aan de Stichting Steun Luangwa-Vallei uit Nistelrode en de Stichting PEP-projecten Bernheze.