Provincie Limburg

Werkploegen in de wijk Subsidies voor zwerfvuilprojecten

Mensen met verslavingsproblematiek dragen bij aan de verbetering van de leefbaarheid en sociale veiligheid in de steden Roermond en Maastricht. Dat is de kern van twee zwerfvuilprojecten die met een totale subsidie van ruim 98.650,- door Gedeputeerde Staten worden ondersteund. De gemeente Roermond ontvangt een subsidie van 83.650,- voor het project Zwerfvuilproject en de gemeente Maastricht ontvangt 15.000,- voor het project Wie doet mee. Deze projecten sluiten aan op de doelstellingen van het thema Veilig leven in Limburg.

Het Zwerfvuilproject van de gemeente Roermond activeert mensen met de verslavings-problematiek die bijstandsgerechtigd zijn. De gemeente Maastricht diende een vergelijkbaar project in genaamd Wij doen mee, dit is een werkgelegenheidsproject voor (ex)verslaafden binnen Sjiek en Sjoen. Doel van deze projecten: werk aanbieden aan verslaafden zodat zij weer kunnen participeren in onze samenleving. Zo ontstaat er een gewenste imagoverbetering van de groep verslaafden.

Met name de veiligheidsbeleving van de deelnemers én van de buurtbewoners wordt dankzij deze projecten sterk verbeterd. Door de negatieve beeldvorming in positieve zin bij te stellen wordt de motivatie om de wijken leefbaar en veilig te houden aanzienlijk vergroot. Door deze projecten zetten de verslaafden een eerste, belangrijke stap om de verslaving onder controle te krijgen. Het project biedt voor hen een enorme kans om gezien te worden als werkploeg in de wijk waarbij niet de link wordt gelegd met het stigmatiserende beeld over verslaafden. De verslaafden krijgen (weer) meer eigenwaarde en kunnen uiteindelijk toetreden op de gewone, betaalde arbeidsmarkt. Bovendien worden de betreffende wijken in Roermond en Maastricht dankzij het zwerfvuilproject meer leefbaar en schoner waardoor het gevoel van sociale veiligheid toeneemt.

27-7-2005 10:23