Gemeente Assen


WAO'ers naar gemeente voor ondersteuning bij start eigen bedrijf

Assen, 27 juli 2005

De gemeente Assen gaat in opdracht van het UWV arbeidsgehandicapten ondersteunen bij het opstarten van een eigen bedrijf. Op donderdag 28 juli ondertekenen het UWV en de gemeente hiervoor een overeenkomst. WAO'ers uit bijna de gehele provincie Drenthe kunnen straks terecht bij de gemeente Assen.

Veel mensen met een uitkering voor arbeidsongeschiktheid hebben moeite met het vinden van een baan. Het starten van een eigen bedrijf kan dan een uitkomst zijn. Werkzoekenden kunnen hun werkomstandigheden en arbeidstijden volledig naar eigen wens bepalen. De gemeente gaat samen met hen bekijken in hoeverre het ondernemerschap een reële optie is. De gemeente zorgt voor de eerste opvang en legt de contacten met alle benodigde instanties.

Mensen met een WAO, Wajong, WAZ of ZW uitkering kunnen een beroep doen op het Besluit Starterskrediet Arbeidsgehandicapten (BSA). Het BSA ondersteunt hen bij het opstarten van een levensvatbare zelfstandige onderneming door begeleiding, advies en kredietverstrekking. Iedereen die een uitkering krijgt vanwege arbeidsongeschiktheid kan van de regeling gebruik maken. Voor Drenthe gaat het om ruim 30.000 mensen.

Door de uitvoering van het BSA onder te brengen bij de gemeenten wil het UWV het gebruik van de regeling bevorderen. Experimenten in onder andere Rotterdam hebben laten zien dat gemeenten er goed in slagen deze doelgroep te bereiken. Bij gemeenten is al veel deskundigheid op dit gebied. Met de BBZ voeren zij namelijk eenzelfde regeling uit voor mensen met een bijstandsuitkering.

De gemeenten Westerveld en Meppel hebben voor de uitvoering van het BSA aansluiting gezocht bij de gemeente Zwolle.