Time : 12:53:19 PM
Date : Wednesday, July 27, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Volksgezondheid waarschuwt voor CPP op de Belgische markt

In het kader van het "Early Warning System" werden wij op de hoogte gebracht van de analyseresultaten van een tablet waarin CPP werd geïdentificeerd. Deze analyse werd uitgevoerd door het Toxicologisch laboratorium van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne en Bacteriologie te Bergen. De tablet was afkomstig van het Dour festival (14-17 juli 2005).
Vergelijkbare tabletten (rond, beige met groene, gele, rode, blauwe en oranje brokstukjes die niet gelijkmatig verdeeld zijn over de tablet) werden op 7 juli 2005 in beslag genomen nabij een danscafé in Ninove. Het was de eerste keer dat deze drug opgemerkt werd in het kader van het Early Warning System in België

Op 3 juli werd er op de spoedafdeling van het UZ Gasthuisberg te Leuven een patiënt, afgevoerd vanuit de wei van Werchter, opgenomen met een intoxicatie waarbij na urine analyse bleek dat het hier ging om een cocktail van cocaïne, MDMA, cannabis, GHB en CPP. CPP wordt soms aangetroffen als een metaboliet van trazodone, een antidepressivum, maar bij deze patiënt werd in het urinestaal bij herhaling geen trazodone moederproduct teruggevonden. Uit de anamnese van de urgentie-artsen bleek ook dat hij geen trazodone zou hebben genomen.

CPP, 1-(3-chlorophenyl) piperazine, of m-chlorophenylpiperazine, werd voor de eerste keer geïdentificeerd door Zweden in 2004. Anderzijds,werd m- chlorophenylpiperazine al verscheidene malen opgemerkt in Frankrijk in 2005 en eveneens in Nederland, Oostenrijk, Litouwen en Noorwegen.

Over de effecten van CPP is weinig geweten. Angst, rillingen, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid kunnen optreden.

Info :
birn@iph.fgov.be
Tel. : 02.642.57.12
(Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, programma drugs)