Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 26 juli 2005

B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Aanbesteding leerlingenvervoer(2005/14170)
Vanuit de gemeente Nieuwegein is het initiatief gekomen om gezamenlijk met IJsselstein het leerlingenvervoer te gaan aanbesteden. Gezien het volumevoordeel van deze aanbesteding zijn er behoorlijke besparingen behaald. De besparing is ongeveer ¤250.000,- groot. Dit is een structurele besparing. Over het inboeken van de besparing zullen tussen de sector Bestuur en Dienstverlening en Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Nieuwegein nadere afspraken gemaakt worden.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Bezwaarschrift op raadsbesluit OOB (2005/12179 en 3178) De gemeente heeft een bezwaarschrift ontvangen van de Belangenvereniging Eigenaar Bewoners Stadscentrum (BVEBS) over de vaststelling van het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB) door de gemeenteraad op 17 januari 2005. Het college heeft kennisgenomen van het advies van de commissie Bezwaar en Beroep om het bezwaar van de BVEBS niet ontvankelijk te verklaren -omdat het OOB niet is aan te merken als een besluit in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB)-en het primaire besluit in stand te laten. Het college heeft besloten het advies van de commissie Bezwaar en Beroep door te sturen naar de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het bezwaarschrift.

Ontwerpuitwerkingsplannen deelgebieden 2 en 3 bedrijvenpark Het Klooster (2005/14711)
In februari 2005 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Het Klooster 2004, correctieve herziening' vastgesteld. Dit bestemmingsplan van globale aard. Dit houdt in dat het bestemmingsplan grotendeels (in ieder geval voor de bedrijfsbestemmingen) geen rechtstreekse bouwtitel oplevert, maar eerst nader geconcretiseerd moet worden. De juridische vorm hiervoor is het uitwerkingsplan (geboden en verboden, artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Inmiddels zijn er conceptuitwerkingsplannen opgesteld voor de deelgebieden 2 en 3. Deze plannen hebben geen betrekking op het entreegebied. Voor deze gebieden is al een stedenbouwkundig plan opgesteld. Daarin is het entreegebied wel meegenomen.
Het college heeft besloten de inspraakprocedure te starten voor deze concept uitwerkingsplannen. De plannen liggen zes weken ter inzage in de stadswinkel van het gemeentehuis en iedereen krijgt dan de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Hierover verschijnt nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Week van de vooruitgang 2005 (2005/9045)
Milieudefensie vraagt de gemeente het voortouw te nemen bij het opstellen van een lokaal weekprogramma voor de Week van de Vooruitgang - 16 tot en met 22 september - en om plaatselijke initiatieven voor activiteiten te stimuleren en te ondersteunen. Uit navraag blijkt dat er geen initiatieven voor het organiseren van activiteiten te verwachten zijn, niet vanuit de gemeenteraad of vanuit Nieuwegeinse organisaties. Het college heeft dit aan Milieudefensie meegedeeld. Verder heeft ze aangegeven dat, in het belang van duurzame mobiliteit, "Het Nieuwe Rijden" van SenterNovem eind 2005 wordt meegenomen bij een van projecten van het Nieuwegeinse Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid.

Intrekking aanwijzing Dorpsstraat 22 als gemeentelijk monument (2005/9199) Vorig jaar heeft het college besloten om het pand aan Dorpsstraat 22 aan te wijzen als gemeentelijk monument. De eigenaar heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Het college heeft vervolgens om een nieuw advies gevraagd aan de monumentencommissie. Deze kwam tot de conclusie dat het pand weliswaar enkele historische waarden bevat maar dat het in de loop der jaren door verbouwingen zo is aangetast dat het in zijn totaliteit geen historische waarde meer heeft. Het college neemt deze conclusie over en trekt het eerder genomen besluit in.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Antwoord op Art 42 brief van de PvdA(2005/12340)
In de brief ex artikel 42 RvO stelt de fractie van de PvdA aan het college van B&W de vraag of er voor het langzame verkeer een tijdelijke verbinding door Blokhoeve met de dichtstbijzijnde tramhalte gemaakt kan worden. In het antwoord deelt het college mee dat het niet mogelijk is om een tijdelijke verbinding door Blokhoeve te maken. Tijdens de werkzaamheden aan Het Eiland is dit gebied namelijk een bouwplaats. Deze is om veiligheidsredenen niet openbaar toegankelijk. Er zijn echter wel alternatieven. Bij de aansluiting van Blokhoeve op de Taludweg zijn bushaltes. Hierdoor kunnen voetgangers met het openbaar vervoer naar het centrum of Utrecht. Tramhalte Zuilenstein is met de fiets bereikbaar via de fietspaden langs de Taludweg en de A.C. Verhoefweg.

Invulling vacatures Stadstoezichtorganisatie (2005/14310) Het college heeft besloten om - voorafgaande aan de afronding van de reorganisatie van de nieuwe gemeentelijke afdeling Stadstoezicht - de vacatures voor deze organisatie vast in te laten vullen. In eerste instantie gebeurt dit met de bestaande medewerkers die nu in de huidige Stadstoezichtorganisatie nog in een ID-baan functioneren. De overige vacatures worden vervuld via een reguliere wervingsprocedure. De werving start voorafgaand aan de afronding van de reorganisatie, omdat de Stadstoezicht - naast toezicht en controle op gebied van openbare orde en veiligheid - per 1 oktober 2005 de parkeercontrole van de binnenstad en Merwestein op zich gaat nemen. Daartoe dienen tijdig mensen in dienst en opgeleid te zijn.
Het college zal nog een besluit nemen over hoe de afdeling Stadstoezicht moet worden opgenomen in de begroting.

Visie op organisatie en huisvesting (2005/14171)
In het kader van de ontwikkelingen van het nieuwe gemeentehuis heeft de gemeentesecretaris een visie op de organisatie en een daarvan afgeleide visie op de huisvesting ontwikkeld. Het college heeft ingestemd met deze visie.

Overdracht acht percelen grond aan Portaal (2005/14172) Woningcorporatie Portaal heeft de entrees bij de woningblokken aan de Leemwal en omgeving gebouwd op grond van de gemeente. Om de eigendomssituatie op die plek juridisch te corrigeren, heeft het college besloten de acht percelen grond in eigendom over te dragen aan Portaal. Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/14605)) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Informatie over gemeentelijke financiën aan CBS (2005/14090) De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven over de financiële informatie die de gemeente verstrekt aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het college heeft hier kennis van genomen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 27-7-2005