Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 27 juli 2005

Kalibratiesoftware HBM garandeert nauwkeurigheid meetapparatuur

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), één van de toonaangevende producenten van meet- en weegapparatuur, heeft het softwarepakket MGCplus SwiftCal op de markt gebracht. De software kalibreert automatisch alle MGCplus versterkers zodat men continu verzekerd is van nauwkeurige en betrouwbare meetgegevens, zoals die voor veel industriële toepassingen - met name ook veiligheidstests voor de vliegtuigbouw en de automobielindustrie- onontbeerlijk zijn.

De kalibratie van meetapparatuur is in veel bedrijfstakken een standaardprocedure die zekerheid moet geven over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de gegevens, maar die tevens gebruikt wordt om te controleren of de meetapparatuur goed functioneert. Bedrijven die ISO 9000 gecertificeerd zijn, moeten bovendien aan specifieke eisen op het gebied van kalibratie voldoen. MGCplus SwiftCal is door HBM ontwikkeld om de kwaliteit van het hele meetproces conform de industriële standaards efficiënter te kunnen monitoren en te beheersen.

MGCplus SwiftCal is een zeer gebruiksvriendelijke software, waarvoor geen speciale training of opleiding nodig is. De software doorloopt een aantal voor te programmeren stappen, waardoor het kalibratieproces sterk vereenvoudigd en versneld wordt. Omdat de kalibratie zo snel gaat, kan MGCplus SwiftCal ook gebruikt worden voor check-ups van meetapparatuur, onmiddelijk voor en na complexe metingen. MGCplus SwiftCal voert kalibraties automatisch uit met behulp van kalibratie-apparatuur zoals de K800 voor kwartbrug rekstroken.

Om het kalibratieproces nog verder te vereenvoudigen is de software in staat om automatisch de versterkers te herkennen, die aan de kalibratie-apparatuur gekoppeld is. Dat betekent dat voor de kalibratie niet eerst gecontroleerd hoeft te worden of de juiste versterkers aan de kalibratie-apparatuur gekoppeld zijn; zelfs niet bij een MGCplus systeem waarin zestien versterkers gebruikt worden.

Tijdens de kalibratie wordt de apparatuur gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze aan de specificaties voldoet. Na beëindiging van de kalibratie wordt meteen automatisch een kalibratierapport aangemaakt en in een database opgeslagen. Het rapport bevat onder meer een 'OK-not OK' melding van de controle van de specificaties en een overzicht van alle serienummers van de geïdentificeerde versterkers met de individuele waarden. Deze kalibratierapporten zijn beschikbaar in het Engels en Duits.

Overigens kan ook andere kalibratie-apparatuur met MGCplus SwiftCal werken. Er kunnen bijvoorbeeld kalibratiewaarden ingevoerd worden voor handbediende apparatuur, waarna de software controleert of de juiste waarden zijn ingesteld.

HBM biedt naast de software ook een kalibratieservice voor MGCplus systemen aan. Tijdens de kalibratie worden alle modules van het MGCplus systeem gecontroleerd. De kalibratierapporten geven informatie over elk kanaal, waardoor snel zichtbaar is of de instellingen van een versterker voldoen aan de specificaties van de gebruiker. In het rapport is tevens een grafische weergave te vinden van de absolute afwijkingen en de toegestane limieten. Daardoor kunnen gebruikers snel de kwaliteit van een versterker beoordelen, hetgeen vooral bijzonder nuttig is voor systemen met meerkanaals versterkers. De kalibraties van de MGCplus systemen kunnen uitgevoerd worden op HBM's hoofdkantoor in Darmstadt, waar HBM een eigen door de Duitse Kalibratie Dienst (DKD) geaccrediteerd laboratorium heeft, of op locatie bij de klant.


---

Meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met Peter van Spaandonk, telefoon: (0031) 0344-673434 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Over HBM
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) is al vijftig jaar lang één van de toonaangevende aanbieders van weeg-, meet- en testapparatuur. HBM levert complete oplossingen van sensor tot software- voor zowel industriële als laboratoriumtoepassingen. De apparatuur wordt onder meer gebruikt door onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector. HBM biedt werk aan 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van HBM is gevestigd in Darmstadt. De R&D- en productievestigingen bevinden zich in Darmstadt, Marlborough (VS) en Suzhou (China). Daarnaast heeft HBM 24 eigen vestigingen in Europa, Amerika en Azië en verkooppartners in nog eens 40 landen. HBM is een volledige dochter van Spectris plc, dat zich volledig heeft toegelegd op elektronische test- en meetapparatuur.