Gemeente Delfzijl

Misterieuze kastanjeziekte!

Datum van het nieuwsbericht

De Kastanjebomen in Nederland worden bedreigd door een onbekende ziekte (bloedingsziekte bij kastanjes). Als geen actie wordt ondernomen zal zeer grote schade worden geleden. Beeld- en sfeerbepalende kastanjebomen zullen verdwijnen en veel groen verdwijnt uit stadsgezichten.

Ook de Gemeente Delfzijl heeft kastanjes in het openbaar en particulier groen staan waar inmiddels al een aantal ziektebeelden zijn geconstateerd. Daarom wil de gemeente u informeren over deze, voor kastanjes, gevaarlijke ziekte. Wij hopen met dit bericht dat u de ziekte zelf kunt constateren en ons wilt inlichten. Zo kunnen wij, als gemeente en burgers voorkomen dat de ziekte zich uitbreid.

Oorzaak van de ziekte:

Op een aantal plaatsen zijn monsters verzameld van zowel bast als wortels en grond. De monsters zijn in eerste instantie alleen onderzocht op het voorkomen van enkele voor de hand liggende schimmels zoals Verticillium en Phytophthora. Dit leverde echter tot nu toe niets op. Bij de daarop volgende reeks monsters is behalve naar deze schimmels ook naar andere schimmels en bacterien gezocht. Ook hierbij werden tot nog toe geen organismen aangetroffen die dit beeld kunnen veroorzaken.

In het buitenland wordt dit beeld ook gezien in kastanjes en toegeschreven aan Phytophthora. De bomen zijn in Nederland echter gericht op deze schimmels onderzocht, maar Phytophthora schimmels konden tot dusver niet worden aangetroffen. Het aantastingsbeeld komt niet precies overeen met wat in de ons omringende landen wordt gezien.

Ziektebeelden:

1
Verspreid op de stam verschijnen kleine roestbruine vlekken. Deze breiden zich daarna snel uit over de rest van de stam. 2
Puntsgewijs komt uit de vlekken een eerst heldere vloeistof die al snel verkleurt naar donkerbruin en stroperig wordt. 3
De bast onder de vlekken is dan al aan het rotten. 4 In de nazomer stopt de vochtontwikkeling en drogen de vlekken in tot ruwe, zwarte korsten.
5
In het daarop volgende voorjaar verdroogt de bast rondom deze vlekken en sterft af.

Herstel van aangetaste bomen is nog niet waargenomen.

Wat te doen:

Ik heb de ziekte in mijn boom geconstateerd, wat moet ik nu doen?

Als u de ziekte in de boom hebt geconstateerd raden wij u aan om contact op te nemen met het team wijkbeheer 0596-639964 of 639308 Er wordt dan bekeken wat er moet gebeuren om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hoogstwaarschijnlijk komt het er op neer dat de boom gekapt en afgevoerd moet worden.

Voor verdere informatie of vragen over de kastanjeziekte kunt u ook terecht voor informatie op www.kastanjeziekte.wur.nl deze site is van Aesculaap, een samenwerkingsverband van verschillende partijen rondom de ziekte.

Laatst gewijzigd: 22-6-2005