FNV

FNV vindt anoniem solliciteren geen oplossing voor discriminatie

De FNV vindt solliciteren zonder vermelding van naam, leeftijd en geslacht geen goed middel om discriminatie te bestrijden. Vice-voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale zei dit in een reactie op een voorstel van de Commissie Gelijke Behandeling.

De commissie berispte afgelopen maandag een bouwbedrijf dat niet was ingegaan op een sollicitatie van een man met een Slavische achternaam. Anoniem solliciteren is hét middel om dit soort discriminatie te voorkomen, meent de commissie Gelijke Behandeling.

"Het is goed om discriminatie aan de kaak te stellen. Maar de oplossing die de commissie aandraagt lijkt op het ontkennen van de werkelijkheid", zegt Ton Heerts. "Wat voor gevolgen heeft het als de anonimiteit wordt opgeheven? Heeft de achtergrond van de sollicitant dan alsnog invloed? Krijgt iemand daarom eerst een proeftijd?"

"We moeten alert blijven op alle vormen van discriminatie bij sollicitaties", vindt hij. Het is daarom beter om mensen goed voor te bereiden op sollicitatiegesprekken en zich weerbaar op te stellen.

Heerts: "Uiteindelijk komt het toch op je eigen presentatie neer, of je nu blank, zwart, man of vrouw bent. Zo'n advies van de commissie kun je niet in de wet stoppen. We hebben nu de NVP-sollicitatiecode, die de sollicitant beschermt. Daar moeten we scherp op blijven."