Stichting Wakker Dier

Einde superunie-contract met sjoemelende eierhandelaar

Persbericht - 27 juli 2005

Superunie, de grootste klant van eierhandelaar De Heer, is n.a.v. de opsporing van verdachte eieren door Wakker Dier's scharrelpolitie gestopt met de verkoop de eieren van deze handelaar. Binnen zes maanden heeft de Scharrelpolitie tot tweemaal toe batterijtypische sporen op scharreleieren van De Heer aangetroffen. Zij bracht Superunie (25% marktaandeel in de supermarktbranche met 1600 winkels) daarvan op de hoogte en heeft vervolgens contact opgenomen met het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Het PPE heeft, na contra-expertiseonderzoek, vervolgens de eierhandelaar geschorst voor het IKB-keurmerk. De consument wordt hiermee beschermd omdat de meeste afnemers het IKB-keurmerk als inkoopeis stellen.

Wakker Dier gaat ervan uit dat, naast Superunie, ook de andere afnemers zullen stoppen met deze onbetrouwbare handelaar. Stichting Wakker Dier is vooralsnog tevreden met de maatregelen die worden genomen tegen de eierhandelaar De Heer. Wel roept zij de Voedsel en Warenautoriteit, de eiersector en de retail op nu eens zelf werk te gaan maken van de controle op batterijtypische sporen. Tegen de eerste grootschalige fraude met eieren, die Wakker Dier rond Pasen aantoonde, loopt nog een gerechtelijk onderzoek van de AID. Deze fraude is nooit door de daartoe aangewezen instanties als Controlebureau Pluimvee en Eieren, de Voedsel en Warenautoriteit en PVE opgemerkt en op de opzienbarende uitkomsten van dit Paas-onderzoek van Wakker Dier werd ook in eerste instantie zeer lauw gereageerd. Nu Wakker Dier wederom batterijtypische sporen op `scharreleieren' heeft gevonden lijken de betrokken instanties eindelijk wakker geworden.

Wakker Dier's scharrelpolitie ontdekte voor Pasen dat zeer veel scharreleieren van vele eierhandelaren batterijtypische sporen bevatte, wat duidt op grootschalige eierfraude. Dit leidde tot kamervragen en een aankondiging van maatregelen van supermarkten en de eisector. Daarna werden ook maandenlang geen verdachte sporen meer op scharreleieren gevonden totdat Wakker Dier onlangs toch weer, in grote aantallen, vele soorten scharreleieren heeft gevonden met deze sporen bij één eierhandelaar. Het betreffen de merken: Farm Lady (uitloop-ei), Veelkoren, Margarita Jumbograanscharrel en De Heer Scharrel.

Als eieren onder ultraviolet licht worden gehouden wordt veel zichtbaar wat bij daglicht niet zichtbaar is; sporen van draadgaas, sporen van legnesten en lopende banden. Dit hulpmiddel, ontwikkeld door de universiteit van Bonn, wordt door diverse controleorganisaties gebruikt om fraude bij eieren op te sporen. Als een ei in een legbatterij wordt gelegd, valt het op draadgaas en hierdoor wordt de eierschaal licht beschadigd. Het draadgaas laat parallelle sporen op de eierschaal achter met een bepaalde afstand van elkaar. Deze sporen zijn onuitwisbaar. Van deze wetenschap wordt door diverse instanties in Nederland en het buitenland gebruik gemaakt om fraude met eieren op te sporen. Eieren zijn hierdoor een product waarbij relatief makkelijk deze fraude is op te sporen. Fraude met eieren is lucratief. Het omkatten van een ei levert de fraudeur tenminste één cent extra per ei op en dat biedt grote kansen in een Nederlandse markt van 5 miljard tafeleieren.

De scharrelpolitie die bijna een jaar bestaat, kan terugkijken op een effectief jaar. Donateurs, vrijwilligers en medewerkers van Wakker Dier worden ingezet om gesjoemel met eieren op te sporen. Zo worden scharreldoosjes gecontroleerd op de inhoud: correspondeert de eiercode met het geclaimde op het eierdoosje. Scharreleieren moeten een code hebben beginnend met een 2 (bv. 2-NL-6849324), uitloopeieren een 1 en biologische eieren een 0. Daarnaast wordt er met ultraviolet bekeken of de eieren de juiste code hebben gekregen. Gesjoemel werd direct gemeld aan de eierhandel. Wakker Dier constateert dat meer en regelmatiger gecontroleerd moet worden door de daarvoor aangewezen overheidsinstanties.